Hyppää sisältöön

Jussi Halla-aho EU-jättisopimuksesta: "On vaikeaa nähdä, että Suomi olisi saavuttanut neuvotteluissa yhtään mitään"

Perussuomalaisten puheenjohtajan mielestä saavutettu paketti rikkoo yksiselitteisesti EU:n omia sääntöjä.

Halla-aholle saavutettu sopimus oli pettymys. Kuva: Silja Viitala / Yle

Oppositiopuolue perussuomalaisten puheenjohtaja Jussi Halla-aho ei koe saavutettua EU-sopimusta onnistumisena. Hänen mukaansa se, että kymmeniä miljardeja siirrettiin "lahjamuotoisesta tuesta" lainamuotoiseen tukeen ei muuttanut pakettia mihinkään suuntaan.

– Tarvittava muutos olisi ollut se, että tuen jakokriteerejä olisi muutettu oleellisella tavalla. Nyt mielestäni talouttaan vastuullisemmin hoitaneet maat rahoittavat toisten maiden pitkäaikaisia, huonosta taloudenpidosta johtuvia ongelmia.

– Tämä paketti minun mielestäni rikkoo yksiselitteisesti EU:n omia sääntöjä, jotka kieltävät yhteisvastuun, Halla-aho kommentoi.

Myös toisen oppositiopuolue kokoomuksen puheenjohtaja Petteri Orpo piti neuvottelutulosta pettymyksenä. Lue Orpon kommentit täältä.

"Suomen tulos on se, että Suomi saa maksaa enemmän"

Onnistumisen paikkoja Halla-aho ei koe sopimuksesta juurikaan löytyvän.

– Suuri valiokunta antoi Marinille viime viikolla sellaisen evästyksen, että tärkeintä on saavuttaa sopu. Jos tämä on tärkeintä, silloin Suomi tietysti saavutti jotain.

Halla-aho huomauttaa, että muut maat eivät kuitenkaan asettaneet tällaista prioriteettiä.

– Esimerkiksi pienet nettomaksajat, niin sanottu niukka nelikko, saivat kasvatettua omia jäsenmaksupalautuksiaan ja hyvin konkreettisesti hyötyvät omasta tiukasta neuvotteluasenteestaan. Suomen tulos neuvotteluissa on se, että Suomi saa maksaa enemmän. On vaikeaa nähdä, että Suomi olisi saavuttanut neuvotteluissa yhtään mitään, ei taloudellisesti eikä poliittisesti.

Korjaus 21.7. kello 13.00: Korjattu jutun toisesta virkkeestä miljoonat miljardeiksi.

Lue myös:

Tämän tiedämme EU:n jättisopimuksesta

Kirjeenvaihtajan analyysi: EU teki historiansa suurimman rahoituspaketin vaikeimmissa mahdollisissa oloissa – hintana haavoja ja mustelmia

Nettomaksaja Suomi saamassa elvytyspaketista 3,2 miljardia euroa – Marin neuvotteluista: "Suomi ei halunnut blokkiutua, yhteistyö tärkeämpää"