1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linnunpelättimet

Yksi luottaa haukkaleijaan, toinen punaisiin vesisankoihin – millainen on toimiva linnunpelätin? Lähetä kuva

Marjapensaita, terasseja ja muuta omaisuutta suojataan linnuilta monella tavalla. Keräämme artikkeliin kuvia suomalaisten linnunpelättimistä.

Haukkaleija päivystää Stockmanin edustalla Helsingissä. Birdlifen mukaan lintujen karkottamisessa toimii parhaiten yllätyksellisyys, sillä linnut tottuvat nopeasti ärsykkeisiin. Kuva: Silja Viitala / Yle

Helsingin Kauppatorilla herkkuja kärkkyvät lokit ovat tuttu juttu jo turisteillekin. Samasta vaivasta kärsitään muuallakin Suomessa.

Myös pesän puolustaminen voi saada lokin tai muun linnun hyökkäämään ihmistä kohti vaikka keskellä kaupunginpuistoa.

Kesään kuuluvat myös marjapensaita tyhjäävät lintu- ja esimerkiksi maatiloilla riesana olevat naakkaparvet.

Millainen linnunpelätin tai karkotustapa toimii?

Lähetä meille kuva ratkaisusta, jolla teidän terassinne, puutarhanne – tai muu omaisuutenne – pysyy suojassa. Linkki kuvien lähettämiseen on artikkelin lopussa.

Punaiset, vedellä täytetyt sangot

Seinäjoella kahvila-konditoria Pikku-Paussi on kärsinyt ahneista linnuista siitä lähtien, kun terassi avattiin. Asiakkaiden ja yrittäjien harmiksi terasille ovat löytäneet lokkien lisäksi myös naakat ja pikkulinnut.

– Kädestä ne eivät ole vieneet ruokaa, mutta jos on lapsiperheasiakkaita, niin lokit ovat menneet hyvin lähelle lapsia. Olemme yrittäneet keksiä keinoja ratkaista ongelma, yrittäjä Karita Nisula kertoo.

Pikku-Paussissa kokeiltiin viime vuonna markiisissa roikkuvia linnunpelättimiä, mutta niistä ei Nisulan mukaan ollut hyötyä. Ratkaisun ongelmaan keksi lopulta leipurin isä Kari Yli-Renko.

– Hän vinkkasi, että punaiset sangot, joissa on vettä, toimivat heidän pihallaan. Kävimme hakemassa sellaiset ja sen koommin ei ole lokkeja näkynyt, kertoo välkehtivän veden voimaan uskova Nisula.

Katso, miten nopeasti kanelikeksi katoaa lokin suuhun Vapaudenpatsaalla Vaasassa!

Kaikkeen tottuu – lintukin

Vaasassa meren äärellä sijaitsevan Ravintola Strampenin yrittäjä Robert Ekman on seurannut tilannetta toistaymmentä vuotta. Ekman tietää, että lokit ovat ahneita ja ovat vieneet asiakkailta ruokaa jopa lautasilta – vaikka asiakas olisi istunut pöydässä.

Tänä kesänä ravintolassa ovat lokkeja hätyytelleet onkivapojen päässä keikkuvat haukkaleijat.

– Lokit pelkäsivät niitä alussa, mutta eivät enää, Ekman kertoo.

Ekmanin mukaan vuosien varrella on kokeiltu monia eri keinoja lintujen karkottamiseen: ääntä, muovikäärmeitä katolla, siimoja.

– Siimat ovat olleet hyvä, vähän hassunnäköinen keino, mutta hankala korjata ja huoltaa, Ekman sanoo.

Perinteinen paikallaan seisova linnunpelätin toimii karkottimena hetken. Linnut tottuvat kuitenkin staattiseen hahmoon nopeasti. Kuva: Mikael Crawford/Yle

Linnut täytyy yllättää

Lintujen karkottamiseen alueelta ei ole yhtä ainoaa keinoa. Lisäksi ne tottuvat kohtalaisen helposti erilaisiin ärsykkeisiin, kertoo Birdlife Suomen tiedottaja Jan Södersved.

Esimerkiksi perinteiset heinäseipääseen kasatut linnunpelätit eivät tuota pitkäaikaista helpotusta marjapensaiden turvaksi.

Parhaiten toimii erilaisten pelottimien yhdistelmä.

– Erilaisista liikkeen ja äänen yhdistelmistä on varmasti hyötyä aluksi, mutta jos linnut tottuvat niihin, sitten ne eivät toimi. Mitä yllättävämpi ja vaihtelevampi pelotin on, sen parempi, Södersved kertoo.

Södersvedin mukaan cd-levyjen hyödyntämisestä kasvimailla on hyviä kokemuksia. Kiiltävä ja valossa välkehtivä levyn pinta tuo tuulen mukana heiluessaan yllätyksellisyyttä. Cd-levyjen lisäksi monet tekevät kiiltäviä nauhoja vanhoista VHS-kaseteista ja kahvipaketeista.

Konstit on monet...

Eri linnuille on erilaisia karkotuskeinoja.

Marjoja hamuavia rastaita voi yrittää pelottaa pensaiden yläpuolelle ripustettavalla haukkaleijalla, joka liikkuu uhkaavasti tuulessa. Rastaat voivat kuitenkin tottua liian aikaisin keväällä ripustettuun leijaan marjojen kypsymiseen mennessä. Lisäksi leija voi häiritä pikkulintujen pesintää.

Haukka- tai pöllöpatsaan tai leikkikäärmeen vaikutus on samantapainen kuin perinteisellä linnunpelätillä; liikettä pitäisi olla.

Marjapensaiden suojaksi voi laittaa verkot, mutta tällöin täytyy huolehtia, että linnut tai muut pieneläimet eivät tartu niihin kiinni. Verkot ja siimat toimivat myös karkoituskeinoina.

Mansikkamaalle keväällä punaisella maalilla värjätyt kivet voivat hillitä rastaiden nokkimishalua, kun oikeat marjat ovat kypsyneet.

Esittele paras linnunpelätin

Millä tavalla pidät ei-toivotut linnut poissa marjapensailta tai terassilta? Mikä karkotuskeino toimii?

Jaa meille kuva linnunpelättimestäsi alla olevan lomakkeen kautta tai osoitteessa merja.siirila(a)yle.fi

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Vinkkejä lintujen karkottamiseen on artikkelin haastateltavien lisäksi kerätty marjatiloilta ja toimituksen lähipiiristä.