Idän ja pohjoisen harvaan asutuilla alueilla iloitaan ylimääräisestä EU-tuesta – maakuntajohtajat: Selkeä viesti Suomen aluepolitiikalle

Maakuntajohtajat pitävät lisärahoitusta viestinä siitä, että harvaan asuttuihin alueisiin on jatkossa panostettava.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan EU:n lisärahoitusta tullaan käyttämään muun muassa koulutukseen ja yritystoimintaan. Kuva: Matti Myller / Yle

Itä- ja Pohjois-Suomen maakunnissa ollaan ilahtuneita alueelle myönnetystä EU:n erillisestä lisärahoituksesta.

Suomi on saamassa ensimmäistä kertaa 100 miljoonan euron lisärahoituksen itäisen ja pohjoisen harvaan asutuille alueille.

Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhosen mukaan maakunnissa on tehty jo vuosien ajan töitä alueen kehittämisrahojen eteen ja tuo työ kantaa nyt hedelmää.

– Tuella on suuri merkitys, Korhonen iloitsee.

Korhosen mukaan maakuntien johtajat ovat jo ehtineet viestiä aamupäivän aikana lisärahoituksesta ja ilo on yhteinen.

– Kyllä tämä on erittäin positiivisesti otettu vastaan, hän sanoo.

Myös Ylen tavoittama Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen on tyytyväinen lisärahoitukseen.

– Tällä on iso merkitys alueiden tulevaisuuden kannalta, Poutiainen tiivistää.

Maakuntajohtajat pitävät juuri lisärahoitusta viestinä siitä, että harvaan asuttuihin alueisiin on panostettava jatkossa.

– Komissio on antanut vahvan signaalin, että myös Suomen kansallisessa aluepolitiikassa Itä-ja Pohjois-Suomen alueet on kaikissa olosuhteissa turvattava ja niitä pidetään tärkeänä, muistuttaa Korhonen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Risto Poutiainen kiittelee myös Suomen päätäjiä itäisen ja pohjoisen Suomen asioiden hoidosta. Kuva: Siru Päivinen / Yle

Tavoitteena alueiden kilpailukyvyn säilyttäminen

EU:n myöntämä 100 miljoonan euron lisäraha jaetaan seitsemän maakunnan kesken. Tarkempaa jakamista ryhdytään pohtimaan syksyllä.

Lisärahoitusta tullaan käyttämään aluekehittämiseen. Tavoitteena on alueiden pitkäjänteiden kehittäminen.

– Suurimpia hyödynsaajia ovat yliopistot, ammattikorkeakoulut, kunnat ja yritystoiminnan investoinnit, joita pystytään julkisella rahalla tukemaan, listaa Pohjois-Savon maakuntajohtaja Marko Korhonen.

Pohjois-Karjalan maakuntajohtaja Poutiainen muistuttaa, että EU-rahoituksen perimmäisenä tavoitteena on vahvistaa maakuntien edellytyksiä esimerkiksi kehityserojen tasaamisessa ja parantaa kilpailukykyä.

– Rahaa tullaan käyttämään hyvin laaja-alaisesti, Poutiainen kertoo.

Lue lisää: