Raportti: Venäjä sekaantui Skotlannin itsenäisyysäänestykseen, Britannian hallitus ei selvittänyt kunnolla mahdollista brexit-häirintää

Raportin mukaan brexit-äänestyksen häirinnästä löytyi viitteitä mutta ei selkeää näyttöä.

Venäjän suurlähetystö Lontoossa. Kuva: AOP

Venäjä sekaantui Skotlannin itsenäisyysäänestykseen vuonna 2014, toteaa Britannian parlamentin teettämä raportti vaalihäirinnästä. Raportin mukaan äänestyksen häirinnästä löytyy uskottavia tietoja avoimista lähteistä.

Sen sijaan vuoden 2016 brexit-kansanäänestyksen häirinnästä on viitteitä, mutta asian todistaminen on raportin mukaan vaikeaa tai jopa mahdotonta. Raportin kirjoittajien mielestä Britannian tiedustelupalveluiden tulisi selvittää mahdollinen häirintä perin pohjin.

Raportin laatijat moittivat Britannian hallitusta kovin sanoin siitä, ettei se pyrkinyt selvittämään tai ehkäisemään Venäjän vaalihäirintää Skotlannin itsenäisyysäänestyksen jälkeen.

Hallitus pyrki raportin mukaan "aktiivisesti välttelemään" todistusaineistoa, joka viittasi brexit-äänestykseen kohdistuvaan uhkaan. Ennen brexit-äänestystä Britanniaa hallitsi David Cameronin hallitus, äänestyksen jälkeen pääministeriksi nousi Theresa May.

Raportin mukaan hallitus havahtui uhkaan vasta vuonna 2016, kun Yhdysvaltain demokraattipuolueen sähköposteja varastettiin ja vuodettiin julkisuuteen ennen presidentinvaaleja. Yhdysvaltain tiedustelupalvelujen mukaan myös tämän operaation takana oli Venäjä.

Britannia on Venäjän tiedustelun pääkohteita, raportti toteaa.

Raportti nostaa esille myös Venäjän hallintoa lähellä olevien oligarkkien vaikutusvallan Britanniassa. Maan hallitukset ovat pyrkineet houkuttelemaan venäläisiä sijoituksia Lontoon finanssimarkkinoille, vaikka rahan alkuperä on ollut epäselvää.

Venäjä on kiistänyt toistuvasti, että se olisi sekaantunut muiden maiden vaaleihin.

Britannian pääministerin Boris Johnsonin hallitus totesi raportin julkaisun jälkeen, ettei raportista löydy todisteita sille, että brexit-äänestystä olisi häiritty onnistuneesti. Hallituksen mukaan äänestyksen tapahtumia ei tarvitse enää tutkia uudelleen.

Raportti valmistui jo viime vuoden maaliskuussa, mutta se julkaistiin vasta tiistaina. Osa raportista pysyy yhä salaisena.

Lue myös: