Uusi ennätys valkohäntäpeurojen pyyntilupiin Hämeessä – hirven kaatoluvat vähentyivät

Pienentymisestä huolimatta peurakanta on edelleen runsas eteläisessä Hämeessä. Syyspimeillä riski kolareihin on suuri.

Riistakeskus suosittelee valkohäntäpeuran tehometsästyksen aloittamista heti syyskuun alusta. Kuva: Yle / Tiina Grönroos

Valkohäntäpeuran pyyntilupia on myönnetty eteläiseen Hämeeseen enemmän kuin koskaan ennen.

Syksyllä alkavalla metsästyskaudella valkohäntäpeurojen pyyntilupia on Päijät- ja Kanta-Hämeessä yli 11 100. Pyyntilupia on nyt noin tuhat enemmän kuin viime metsästyskaudella.

Luonnonvarakeskuksen mukaan peurakanta on pienentynyt hieman viime vuodesta, mutta se on edelleen runsas. Peuratiheys on korkeinta Urjalan, Jokiläänin ja Lopen riistanhoitoyhdistysten alueilla.

Hirven pyyntilupia on sen sijaan myönnetty hieman viime metsästyskautta vähemmän. Hirven kaatolupia on herunut Etelä-Hämeen alueelle noin 1 500, missä vähennystä on noin 250 pyyntilupaa.

Hirvikanta on enää paikoin tavoitteita tiheämpi. Etelä-Hämeen alueellisen riistaneuvoston asettaman tavoitteen mukaan keskeisillä hirvitalousalueilla hirvikannan talvitiheyden tulisi olla 2,5–3,0 yksilöä tuhatta hehtaaria kohden.

Hirvien ja valkohäntäpeurojen metsästys käynnistyy syyskuun alussa, jolloin eläimiä saa metsästää ainoastaan vahtimalla pelloilta. Riistakeskus suosittelee peurajahdin käynnistämistä heti kauden alussa, jolloin riski peurakolareihin loppuvuoden pimeinä kuukausina pienenisi.