Vaasan Onkikari jäi merimetsoista vapaaksi – keväällä saarelle viedyt nuket hoitivat tehtävänsä

Onkikarille vietiin keväällä ihmishahmoisia pelättimiä, jotka ovat toimineet hyvin.

merimetsot (suku)
Linnunpelätti rannalla
Vaasan Onkikarin saarelle vietiin alkukesäksi kolme merimetsopelättiä. Jarkko Heikkinen / Yle

Vaasan Onkikarille toukokuussa viedyt merimetsokarkottimet toimivat hyvin. Merimetsot eivät tulleet saarelle pesimään tänä kesänä.

Onkikarille vietiin toukokuussa isoja nukkeja toimittamaan pelätin virkaa.

Nuket laitettiin keväällä asemiinsa ennen pesintäkauden alkua ja haettiin pois, kun kävi selväksi, etteivät linnut saarelle tule.

– Pelättimet on tehty leikkikenttien kierrätysmateriaaleista. Ja kun nuket heiluvat, niin se antaa jollakin tavalla elollisen tunnon, sanoi Vaasan kaupungin viheralueyksikön työntekijä Esko Muurimäki keväällä.

Ainakin toistaiseksi keino siis tepsi.

Merimetson ulosteet voivat pilata kaupungin rannat

Merimetsot ovat valloittaneet viereisen Juckasgrynnanin, jossa on tänä vuonna ollut liki tuhat pesää. Linnut ovat aiempina vuosina majailleet myös Onkikarilla, ja näytti siltä, että ne pyrkivät sinne tänäkin vuonna.

Linnut pyritään pitämään loitolla Onkikarista, koska se on iso saari ja sen valloittaminen voisi jo aiheuttaa haittoja Vaasan kaupungin rannoilla.

Merimetsojen karkottamiseen on kehitetty monenlaisia keinoja, jotka ovat tehonneet vaihtelevalla menestyksellä. Usein linnut oppivat ja tottuvat karkottimiin jonkin ajan kuluessa. Juckasgrynnanilla on muun muassa öljytty merimetson munia. Tämän ansiosta poikasia syntyi tänä vuonna vain noin 70.

Juckasgrynnanin saari
Juckasgrynnan ja Onkikari sijaitsevat Vaasan Kaupunginlahdella. Kuvassa Juckasgrynnan, joka on merimetsojen asuttama. Jarkko Heikkinen / Yle

Lue lisää merimetsoista: "Se on pojat viimeinen kevät nyt, sillä tuonen risti istui kivellä"

Merimetsokantojen vähentäminen alkaa Vaasassa: häätötoimia, suojametsästystä ja munien öljyämistä

Vaasa sai tarpeekseen merimetsoista – häätämiseen haetaan poikkeuslupaa