1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pekka Kataja

Perussuomalaisaktiiviin kohdistunut väkivallanteko siirtyy KRP:lle – tutkitaan epäiltynä murhan yrityksenä

Poliisin mukaan esitutkinta on edennyt, mutta yleisövihjeitä tapahtuneesta kaivataan edelleen.

Keskusrikospoliisin keskuspaikka Vantaalla. Kuva: Silja Viitala / Yle

Jämsässä perussuomalaisaktiiviin kohdistuneen väkivallanteon esitutkinta on siirtynyt KRP:n tutkittavaksi, kertoo Keskusrikospoliisi Twitterissä.

Poliisin mukaan esitutkinta on edennyt ja asiaa tutkitaan nyt epäiltynä murhan yrityksenä. Poliisin mukaan rikosnimikkeet voivat vielä vaihtua tutkinnan edetessä.

Sisältöä ei voida näyttää

Ylen palveluissa voidaan näyttää sosiaalisessa mediassa julkaistuja sisältöjä. Tarkista evästeasetuksesi, jos haluat säätää sisältöjen näkymistä Ylen palveluissa. Tarkistamalla evästeasetuksesi voit vaikuttaa näkemääsi sisältöön sivuillamme.

Katso sisältö Twitterissä

Perussuomalaisten Keski-Suomen vaalipäällikön Pekka Katajan kimppuun käytiin hänen kotonaan Jämsänkoskella perjantaiaamuna. Kataja sai hyökkäyksessä kallonmurtuman ja aivoverenvuodon, lisäksi häneltä murtui sormia ja kylkiluita.

Poliisi tutki tapausta ensin ryöstönä ja pahoinpitelynä, mutta pian tutkintanimikkeeksi vaihtui tapon yritys. KRP kertoo nyt tiedotteessa, että tapahtumien kulkuun liittyvien yksityiskohtien vuoksi tutkintanimike on muuttunut epäillyksi murhan yritykseksi.

Murha on yksi vakavimmista rikoksista mitä rikoslaki käsittää ja KRP tutkii aina vakavimmat rikokset, rikosoikeuden dosentti Tatu Hyttinen toteaa.

– Sitä ei ole mitenkään syytä dramatisoida. Kun epäillään et on tapahtunut törkeä rikos, se siirtyy paikallispoliisilta keskusrikospoliisille. Siitä ei pitäisi tehdä liian pitkälle meneviä tulkintoja. Se on aika tavanomaista.

Erityisesti epäiltyjen vakavampien rikosten kohdalla KRP monesti ottaa sen tutkinnanjohtovastuun siinä, Hyttinen sanoo.

– Tässä nyt kyseessä olevassa tilanteessa julkisuudessa liikkuvien tietojen mukaan pidän sitä hyvinkin luonnollisena, että KRP on ottanut tutkintavastuun ja tutkii tätä tapausta.

Kataja itse on arvellut, että hyökäyksen takana on äärioikeisto. Katajan mukaan hänellä on äärioikealla vihamiehiä, jotka ovat sydämistyneet siitä, että Kataja on putsannut heitä pois Keski-Suomen Perussuomalaisista.

Poliisi pyytää edelleen vihjeitä ja havaintoja hyökkäyksen tiimoilta. Vihjeet voi ilmoittaa numeroon 050 456 0471 tai sähköpostitse osoitteeseen vihjeet.keski-suomi(a)poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).

Lue lisää:

Perussuomalaisten Pekka Kataja epäilee äärioikeiston yrittäneen tappaa hänet: "Minulla on siellä vihamiehiä"

Poliisi tutkii eduskunta-avustaja Pekka Katajan pahoinpitelyä tapon yrityksenä – tekijät edelleen karkuteillä, poliisi pyytää havaintoja