Miljoonia olisi vielä jaossa – yksinyrittäjien koronarahaa haettu paljon odotettua vähemmän

Yksinyrittäjien koronatuet eivät ole kiinnostaneet odotetusti ja miljoonia euroja ehkä joudutaan palauttamaan valtiolle.

yritystuet
Hannu Immonen
Hierojilla, kampaajilla ja kosmetologeilla on jälleen töitä koronatauon jälkeen. Niko Mannonen / Yle

Miljoonia euroja jää pohjalaismaakunnissakin käyttämättä, kun yksinyrittäjien koronatukia on haettu huomattavasti vähemmän kuin odotettiin.

Kehitysyhtiöissä ja kuntien yritysneuvonnoissa ihmetellään koronatuen heikkoa menekkiä. Ilmiö on maanlaajuinen.

Kuntien kautta tarjotaan yksinyrittäjälle kertaluontoinen 2 000 euron tukisumma (siirryt toiseen palveluun), jos korona on nakertanut myynnistä tai liikevaihdosta vähintään 30 prosenttia.

Tuplasti enemmän odotettiin

Lapualla yllätyttiin, että vain neljännes yksinyrittäjistä on hakenut tukea. Lapuan Kehitys Oy:n toimitusjohtaja Matti-Pekka Dahlgren sanoo, että tuplasti enemmän hakemuksia odotettiin.

– Monen yrittäjän ongelmat näkyvät vasta viiveellä ja sitten on niitä, jotka eivät edes hae, jos huomaavat, että tiukat kriteerit eivät täyty, sanoo Dahlgren.

Lapualla hakemuksia on tullut noin sata ja myönteisen päätöksen on tähän mennessä saanut 90 yrittäjää. Dahlgrenin mukaan yrittäjiä on pyritty neuvomaan niin hyvin, että kielteisiä päätöksiä ei ole tarvinnut tehdä.

Kampanjointia vielä Ähtärin yrittäjille

Ähtärissä puolestaan arvioidaan, että noin puolet toimivista yksinyrityksistä on tukea hakenut. Silti elinvoimapäällikkö Jani Takamaa arvioi, että yrityksille kannattaa vielä jakaa tietoa asiasta.

– Aluksi hakemuksia tuli paljon, nyt noin yksi hakemus viikossa. On asiasta pyritty tiedottamaan, mutta varmasti vielä tehdään jonkinlainen kampanja, sanoo Takamaa.

Ähtärin kaupunki on vastaanottanut runsaat 40 hakemusta. Takamaa sanoo, että kaupungissa on 85 toimivaa yksinyritystä.

Takamaa toivoo, että yrittäjät vielä hakevat tukea, jotta ministeriöstä saatu tukiraha tulee käyttöön alueella.

Ei niin huonosti kuin pelättiin

Vaasan seudulla seitsemän kunnan alueella tukia käsittelevällä Vasekilla olisi tarjota yksinyrittäjille liki viisi miljoonaa, mutta jaettu on vasta miljoona.

– Haluamme tulkita tämän positiivisesti eli yrityksillä ei ehkä ole mennyt niin huonosti kuin pelättiin, toteaa Uusyrityskeskus Startian johtaja Tommi Virkama.

Toki keväällä oli myös kiirettä, kun tuet tulivat hakuun. Virkama ei usko enää loppukesän hakuryntäykseen, koska elämä on jo palautumassa normaaleille raiteille pienissäkin yrityksissä.

– Kauppa käy ja ihmiset hakevat taas palveluja. Ahtaimmalla olivat muun muassa parturi-kampaajat, hierojat, kosmetologit ja taksiyrittäjät. Mutta nyt näillä on töitä taas.

Virkama uskoo, että rahaa tulee jäämään, vaikka hakuaikaa on syyskuun loppuun saakka. Yli jääneet rahat palautetaan takaisin valtiolle.

Lue myös: Yksinyrittäjille olisi tarjolla koronahuoliin rahaa, miksi se ei kelpaa? – Anni Jokinen osti tietokoneen ja alkoi kehittää verkkokauppaa

Yksinyrittäjän ei kannata hätiköidä tukihakemuksen kanssa – moni on joutunut täydentämään hakemustaan