1. yle.fi
  2. Uutiset

Suuri määrä karanteeneja loppuu pian Rovaniemellä – nyt puhuu kovan onnen HopLop -yrittäjä: “Kaikki on tehty ja toivon, että ihmiset ymmärtävät”

Ensin sisäleikkipuiston ovet sulki korona, sitten nousi tulvauhka ja lopuksi suuri joukko koronakaranteeneja pisti ovet jälleen säppiin.

koronavirus
Rovaniemen Hoplop-sisäaktiviteettipuisto.
HopLop ja samassa rakennuksessa sijaitseva Rollohalli ovat olleet keväällä ja alkukesästä pitkään tyhillään.Antti Mikkola / Yle

Kevät ja kesä on ollut tähän mennessä vuoristorataa rovaniemeläisen sisäleikkipuiston yrittäjille. Ensin koronapandemia piti ovet kiinni kolme kuukautta, sitten tilat sulki kaupunkia uhannut suurtulva, ja lopuksi iskivät vielä HopLopissa tapahtuneet korona-altistumiset. Yhteensä yli sata HopLopin asiakasta tai työntekijää ihmistä joutui koronakaranteeniin.

Koettelemusten sarja käy yrittäjälle kalliiksi.

– Taloudellisesti menetetään ainakin neljännes vuoden myynnistä. Kova kolaushan se meille kaikille on. Ja tietysti työntekijöiden poissaolo: hehän eivät voi töissä olla, joten heidänkin kannalta tämä on ikävää, sanoo HopLopin toimitusjohtaja Antero Harjuniemi.

Nyt tilanne on jälleen palaamassa normaaliksi, sillä HopLop ja saman katon alla toimiva Rollohalli avaavat ovensa Rovaniemellä jälleen torstaina, kun henkilökunnankin koronakaranteeni päättyy.

Sisäleikkipuisto Rovaniemellä HopLop.
Antero Harjuniemi uskoo, että vastoinkäymiset ovat ohi.Antero Harjuniemi

Ei yhtään uutta tartuntaa

Toimitusjohtaja haluaa nähdä tapahtuneessa myönteisiä puolia, vaikka tilanne koettelee taloudellisesti miljoonan liikevaihtoa pyörittävää yritystä.

– Positiivista tässä on, ettei mitään tartuntoja ole ilmaantunut meidän kautta, eikä alueellakaan toistaiseksi. Ollaan siitä onnellisia ja kiitollisia.

Sisäleikkipuisto HopLopin työntekijät vapautuvat karanteenista keskiviikkona 22.7., ellei toisin määrätä. Poropolun päiväkodin karanteenit (74) ja puolustusvoimien (26) päättyvät jo tänään tiistaina 21.7.

Rovaniemen Hoplop-sisäaktiviteettipuisto.
HopLop avaa ovensa jo torstaina 23.7.Antti Mikkola / Yle

Tilanne on rauhallinen

Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan uusia tartuntoja ei altistumisista ole ilmaantunut.

– Tilanne on rauhallinen, eikä tartuntoja näistä ole syntynyt. Yhteiskuntaa pyritään pitämään mahdollisimman avoimena ja ihmiset liikkuvat, joten siksi on tärkeää, että tartuntaketjut saadaan jäljitettyä ja katkaistua mahdollisimman aikaisin.

Tapahtumat lähtivät vyörymään HopLopin osalta lauantaina 11.7. Tuolloin ylilääkäri Markku Broas soitti toimitusjohtaja Harjuniemelle, että HopLopissa on ollut asiakkaana keskiviikkona 8.7. klo 11-15 välisenä aikana lapsi, jolla on oireeton koronatartunta.

– Hän kertoi, että edetään normaalisti, mutta uusi soitto saapui maanantaina. Markku Broas ilmoitti THL:n määränneen, että altistuneiden täytyy jäädä karanteeniin.

Koronan kaiku voi kiiriä kauas

Korona-aikana lukuisten yritysten liikevaihto putosi lähes nollaan, ja samaan aikaan kulut juoksivat. Suuri huoli monella yrittäjällä on myös maineensa puolesta, sillä koronan kaiku voi kiiriä kauas, vaikka siihen ei olisi aihettakaan.

Rovaniemen HopLopin toimitusjohtaja Harjuniemi luottaa ihmisten ymmärtävän tilanteen.

– Toivon, että ihmiset ymmärtävät, että olemme tehneet kaikkemme tämän asian eteen, ja ylikin viranomaisten määräysten. Toivon ettei tämä olisi negatiivinen meille, mutta sen aika näyttää, pohtii Harjuniemi, joka jäi itsekin omaehtoiseen koronakaranteeniin.

Toimitusjohtaja: "Toisin ei olisi voinut menetellä"

HopLopissa on johtajan mukaan toimittu avin antamien ohjeiden mukaisesti, ja kaikkia puhtaanapitoon ja hygieniaan liittyviä määräyksiä on toimitusjohtajan mukaan noudatettu.

– Ainahan kaikki voi tehdä toisin, mutta tässä meidän kohdalla en koe, että olisi voinut tehdä erilailla. Emmehän me voi tietää kansan keskuudessa, kuka on altistunut. Sitä ei voi ennakoida millään järjestelmällä.

Altistumiset ja matalan kynnyksen testaus ovat vaikuttaneet tuntuvasti koronatestien määrään. Lapin sairaanhoitopiiri ottaa viikoittain moninkertaisen määrän koronatestejä alkukesään verrattuna.

– Viime viikolla otettiin yli 1200 testiä, kun määrä oli kuukausi sitten alle 300, laskee infektioylilääkäri Markku Broas.

Lue seuraavaksi