1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. uhanalaiset lajit

Sotkamon Hiidenportin kansallispuistossa suojellaan uhanalaista koppakuoriaista

Kainuu on yksi harvoja alueita, joissa harvinainen ja vaativa korpikolva -kuoriainen nykyisin elää.

Korpikolva viihtyy Hiidenportin vanhoissa kuusikoissa. Arkistokuva. Kuva: Lucas Holm / Yle

Metsähallitus suojelee Sotkamon Hiidenportin kansallispuiston alueella harvinaisen sammaleen lisäksi tänä vuonna koppakuoriaislajia. Tarkemmin ottaen korpikolva -kuoriaista.

– Korpikolva on vanhojen kuusimetsien lajeja, jotka ovat vahvasti harvinaistuneet viimeisten vuosikymmenten aikana. Se on uhanalainen ja tosi tiukasti suojeltu, kertoo Metsähallituksen Luontopalvelujen aluejohtaja Pirkko Siikamäki.

Kuoriaisen elinolosuhteita pyritään parantamaan kaatamalla järeitä puunrunkoja, joissa korpikolva nimenomaan viihtyy. Näin koppakuoriaiselta ei lopu kotikolot eikä ruoka.

Kuoriainen on Siikamäen mukaan hyvin vaativa elinolojensa suhteen. Se on riippuvainen Hiidenportin kaltaisten alueiden aarnimetsistä, vanhoista kuusikoista. Näitä tälle koppiaiselle soveltuvia alueita ei ole enää montaa Suomessa.

– Kainuu rajoittuu laajempaan yhtenäiseen vanhojen metsien alueeseen, joka jatkuu Venäjän puolella. Kainuu on tärkeä alue tälle lajille ilman muuta, Siikamäki sanoo.

Suojelutyö on osa suurempaa Metsähallituksen Beetles LIFE-hanketta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)