1. yle.fi
  2. Uutiset

Erdoğanin tytärtä ja vävyä loukanneiden twiittien takia Turkissa aiotaan kiristää entisestään otetta somesta

Oppositio pelkää, että lakimuutos lisää entisestään sensuuria Turkissa. Maassa on suljettu tuhansia nettisivuja.

Turkki
Recep Tayyip Erdogan.
Turkin presidentin Recep Tayyip Erdoğanin hallinto aikoo kiristää otettaan sosiaalisesta mediasta. Pavel Golovkin / EPA

Turkin valtapuolue aikoo kiristää otettaan sosiaalisesta mediasta sen jälkeen, kun presidentti Recep Tayyip Erdoğanin tytärtä ja vävyä väitetysti loukattiin Twitter-viesteissä.

Presidentin tytär Esra Erdoğan Albayrak ja tämän puoliso, talousministeri Berat Albayrak ilmoittivat Twitterissä saaneensa neljännen lapsensa.

Tämän jälkeen Twitterissä lähetettiin viestejä, joissa väitetysti kyseenalaistettiin, kuka on lapsen isä. Heinäkuun alussa 11 ihmistä oli kuulusteltavana viestien takia.

Presidentti Erdoğan jyrähti tuolloin, ja ilmoitti, että jatkossa sosiaalista mediaa kontrolloidaan Turkissa entistä tiukemmin.

Nyt Erdoğanin AK-puolue on valmistelemassa parlamentille lakiluonnosta sosiaalisen median valvonnan kiristämisestä. Puolueen edustaja kertoo asiasta uutistoimisto AP:lle.

Oppositio pelkää, että lakimuutos lisää entisestään sensuuria Erdoğanin Turkissa.

"Tavoitteena laittaa loppu loukkauksille"

Lakiluonnoksessa vaaditaan AP:n mukaan, että suurilla sosiaalisen median yhtiöillä on oltava Turkissa edustaja, joka on vastuussa Turkin viranomaisille.

Sääntö koskisi sosiaalisen median alustoja, joilla on Turkissa päivittäin yli miljoona käyttäjää eli muun muassa Twitteriä, Facebookia ja YouTubea.

Yhtiöiden ja niiden edustajan olisi vastattava 48 tunnin kuluessa valituksiin, jotka koskevat yksityisyyden suojan loukkauksia.

Lain tultua voimaan yhtiöillä olisi kuukausi aikaa nimittää vastuuhenkilö. Uhkana olisivat sakot ja kaistan supistaminen, kertoi AK-puolueen edustaja Ozlem Zengin tiedotusvälineille tiistaina.

– Tavoitteenamme on laittaa loppu loukkauksille, asiattomalle kielenkäytölle ja häirinnälle sosiaalisessa mediassa, Zengin sanoi AP:n mukaan.

Hänen mukaansa tavoitteena ei kuitenkaan ole sulkea sosiaalisen median alustoja Turkissa.

Lue lisää:

Turkki tukkimassa netin viimeisiä henkireikiä: myös riippumattomat uutissivustot ja nettitelevisiot joutumassa ahtaalle

Tuhansia nettisivuja suljettu

Oppositio on ilmaissut huolensa, että suunnitelmat rajoittavat ihmisten pääsyä sosiaaliseen mediaan ja lukemaan riippumattomia uutisia.

Turkin valtamedia on alistettu myötämieliseksi Erdoğanin hallinnolle.

Viranomaiset ovat sulkeneet Turkissa tuhansia nettisivuja. Hallitus esti esimerkiksi yli kahden vuoden ajan pääsyn internetin tietosanakirjaan Wikipediaan. Viime vuoden lopussa oikeus määräsi eston purettavaksi.

Sosiaalista mediaa suitsivaa lakia käsitellään Turkin parlamentissa ensi viikolla. Aloitteen on arvioitu menevän läpi AK-puolueen ja sen tukipuolueiden äänillä.

Lue lisää:

Saksalaislehden toimittajalle sittenkin vankeustuomio Turkissa – pääsi palaamaan Saksaan toissa vuonna

Lähteet: AP

Lue seuraavaksi