Marjayhtiö Kaskein Marja uskoo thaimaalaisten marjanpoimijoiden vielä saapuvan Suomeen

Virallista vahvistusta thaimaalaisten saapumisesta ei ole toistaiseksi saatu.

marjanpoiminta
Pekka Koivisto seisoo Kaskein marjan toimitilojen edessä ulkona.
Kaskein Marjan yrittäjä Pekka Koivisto on seurannut Thaimaan viranomaisten päätöksiä herkeämättä pitkin kevättä ja kesää.Seppo Kivimäki/Yle

Lappeenrantalainen metsämarjoja jalostava Kaskein Marja -yritys uskoo vielä thaimaalaisten marjanpoimijoiden saapuvan Suomeen.

Suomalainen metsämarjateollisuus on ollut viime vuosina pitkälti thaimaalaisten kausityöntekijöiden varassa, mutta toistaiseksi heitä ei ole Suomeen saatu tänä kesänä.

Kaskein Marja on seurannut Thaimaan viranomaisten päätöksiä herkeämättä pitkin kevättä ja kesää.

– Sieltä on tihkunut tietoa, ja sitten se on vähän muuttunut. Sitten on tihkunut lisää ja sitten se on taas vähän muuttunut, Kaskein Marjan yrittäjä Pekka Koivisto kuvaa.

Viimeisimmät Thaimaasta kantautuneet tiedot viittaisivat Koiviston mukaan siihen, että poimijoita olisi vielä tänäkin kesänä saapumassa Suomeen.

Suomen ulkoministeriöllä ei ole virallista tietoa tilanteen muuttumisesta.

Marjoja ostetaan enemmän suomalaisilta

Vaikka thaimaalaiset Suomeen saataisi poimintaa tekemään, kausi jää väistämättä heidän osaltaan lyhyeksi. Kaskein Marja pitää heidän saapumistaan kuitenkin tärkeänä.

– Kyllä se pari kuukauttakin poikaa tekee. Voi sanoa, että tässä tilanteessa se on ihan hyvä ratkaisu, Koivisto sanoo.

Kaskein Marja on lisännyt marjojen ostamista suomalaisilta poimijoilta, ja puutetta paikataan ostoilla muun muassa Venäjältä.

Maanantaina yritys avasi tunnin ajaksi yksityishenkilöille suunnatun ostopisteensä Lappeenrannan Selkäharjussa sijaitsevan tuotantolaitoksensa edessä. Päivä oli Koiviston mukaan ennätyksellisen vilkas.

– Ei uskottu, että tähän ketään tulee, mutta väärässä oltiin taas.

Koivisto uskoo, että marjatilanteesta selvitään haasteista huolimatta.

– Jos ei mitään muuta positiivista näy, niin tasan 12 kuukauden päästä on uusi sato, että silloin viimeistään.

Vaikka thaimaalaiset saataisi Suomeen, kausi jää joka tapauksessa heidän osaltaan lyhyeksi. Kuuntele yrittäjä Pekka Koiviston haastattelu tästä.