1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Yhdysvallat syyttää kiinalaisten hakkereiden yrittäneen varastaa tietoja koronarokotetta kehittäviltä yrityksiltä

Kyseessä ovat ilmeisesti ensimmäiset syytteet koronaan liittyvästä ulkovaltojen hakkeroinnista.

Koronavirusrokotetta yritetään kehittä lukuisissa eri maissa ja laboratorioissa. Kuvituskuva thaimaalaisesta koronarokotetta kehittävästä laboratoriosta. Kuva: Narong Sangknak

Yhdysvaltain oikeusministeriön mukaan kiinalaiset hakkerit ovat yrittäneet murtautua koronarokotetta ja koronalääkkeitä kehittävien yritysten tietokantoihin.

Yhdysvalloissa julki tulleesta syytekirjelmästä ei tuoreeltaan selvinnyt ovatko hakkerit onnistuneet saamaan tietoja koronarokotteista tai -lääkkeistä.

Epäiltyjä syytetään yrityssalaisuuksien varastamisesta. Syyttäjien mukaan hakkerit ovat pyrkineet pääsemään käsiksi tietoihin, jotka kiinnostavat Kiinan hallintoa.

Kaksi epäiltyä ovat onnistuneet varastamaan satojen miljoonien dollarien arvosta yrityssalaisuuksia eri puolilla maailmaa.

Viime kuukausina he ovat yrittäneet etsiä haavoittuvuuksia koronarokotetta ja koronalääkkeitä kehittävien yritysten tietoverkoista.

Uutistoimisto AP:n mukaan kyseessä ovat ilmeisesti ensimmäiset syytteet koronaan liittyvästä ulkovaltojen hakkeroinnista.

Viime viikolla Yhdysvallat, Kanada ja Britannia kertoivat epäilevänsä, että Venäjä yrittää varastaa tietoja koronavirusrokotetta kehittäviltä tutkijoilta.

Lue lisää:

Britannia, USA ja Kanada epäilevät Venäjää koronarokotetutkijoiden vakoilusta