Hyppää sisältöön

New Yorkin ja Chicagon pormestarit uhkaavat Trumpin hallintoa oikeustoimilla, jos kaupunkeihin lähetetään liittovaltion joukkoja

Trump on uhannut lähettää joukkoja yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasismia vastustavia mielenosoituksia.

Mielenosoittaja käveli sotilasasuisten erikoisjoukkojen edessä Portlandissa 21. heinäkuuta. Kuva: Nathan Howard / AFP

New Yorkin ja Chicagon pormestarit kertoivat tiistaina, että presidentti Donald Trumpin hallintoa odottaa oikeustoimet, jos kyseisiin kaupunkeihin lähetetään liittovaltion erikoisjoukkoja.

Trump kertoi maanantaina, että hän suunnittelee lähettävänsä lisää sotilasasuisia viranomaisia yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasismia ja poliisiväkivaltaa vastustavia mielenosoituksia.

Hän väitti sen olevan tarpeellista kaupunkien turvallisuuden takaamiseksi, mutta presidentin kriitikot ovat pitäneet uhkausta vaalivuoteen liittyvänä poliittisena tempauksena.

New Yorkin pormestari Bill de Blasio sanoo Trumpin uhkauksen olevan todennäköisesti pelkkää uhoamista. De Blasio kuitenkin lisää, että hän aikoo haastaa Trumpin hallinnon yritykset lähettää joukkoja New Yorkiin ratkaistavaksi oikeudessa.

De Blasio sanoo myös, että tunnuksettomien viranomaisten suorittamat kiinniotot Portlandissa tuntuvat perustuslaillisten oikeuksien loukkaamiselta.

"Emme aio perääntyä"

Trump mainitsi maanantaisen uhkauksensa yhteydessä nimeltä New Yorkin, Chicagon, Philadelphian, Detroitin, Baltimoren ja Oaklandin kaupungit ja huomautti, että kaupunkien pormestarit ovat “liberaaleja demokraatteja” ja “radikaalia vasemmistoa”.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuusvirasto DHS lähetti viime viikolla rajavartioston poliiseja ja liittovaltion sheriffejä Oregonissa sijaitsevaan Portlandiin. Oregonin kuvernööri ja Portlandin pormestari ovat molemmat demokraatteja.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf puolusti tiistaina liittovaltion joukkojen tekemiä pidätyksiä Portlandissa. Hänen mukaansa kaupunkiin oli pakko lähettää joukkoja, koska paikallisen poliisin läsnäolo on puutteellista.

– Emme aio perääntyä. Olemme pidättäneet ainoastaan rikolliseen toimintaan syyllistyneitä, Wolf toteaa.

Wolfin mukaan heinäkuun 4. päivän jälkeen liittovaltion joukot ovat pidättäneet kaikkiaan 43 ihmistä Portlandissa.

– Olen valmis vetämään joukot pois sitten, kun väkivalta loppuu, Wolf sanoo.

Aiheesta lisää:

.
.