Rantasalmella on istutettu kukkaniitty keskelle kylää ihmisten ihasteltavaksi

Idea niityn perustamiseksi lähti itämään jo vuosi sitten.

Luonnonkukat
Kukkaniitty Rantasalmen keskustassa.
Rantasalmen kukkaniityltä löytyy väriloistoa.Sari Ursin / Yle

Rantasalmella on kylvetty reilun hehtaarin kokoinen luonnonniitty keskelle kunnan keskustaa. Niityllä kukkii nyt punaisia, keltaisia, violetteja, sinisiä ja valkoisia kukkia. Kukkaniitty on tarkoitettu ohikulkevien autoilijoiden ja kävelijöiden ihasteltavaksi.

Idean takana on Rantasalmen kunnan kehittämispäällikkö Johanna Keränen. Hän kertoo olevansa intohimoinen luontoihminen ja oli huomannut metsästyssivuja katsellessaan erilaisia riistapeltoseoksia.

Idea kukkakedosta lähti elämään jo reilu vuosi sitten ja tänä keväänä hän otti yhteyttä vuokraviljelijään, joka innostui myös ajatuksesta.

Rantasalmen kunnan kehittämispäällikkö Johanna Keränen.
Rantasalmen kunnan kehittämispäällikkö Johanna Keränen.Sari Ursin / Yle

– Ajattelin, että tätä voisi kokeilla kuntalaisten iloksi. Kevään ajan on nyt saanut jännittää, että onnistuuko tämä, kertoo Johanna Keränen.

Pelto oli ollut viimeiset vuoden rehupeltona eikä siltä ole kitketty mitään pois. Joitakin kesiä sitten pellossa kasvoi auringonkukkaa. Nyt peltoon laitettiin luonnon omien siementen lisäksi kylvös.

Kukkien ansiosta myös pörriäiset ovat löytäneet paikalle. Esimerkiksi hunajakukka kiinnostaa pölyttäjiä. Pellolla kasvaa nyt kymmenkunta lajiketta ja luonnonkukat siihen päälle.

Kukkaniitty Rantasalmen keskustassa.
Myös pörriäiset ovat löytäneet niitylle.Sari Ursin / Yle

Peltoon on jo ehtinyt muodostua pieniä polkuja, mutta Johanna Keräsen toive on, että annettaisiin kukkien kukkia ja ihasteltaisiin niitä sieltä reunalta.

Pellon ulkonäkö muuttuu viikoittain ja kukkaloistoa on odotettavissa myöhään syksyyn asti. Syksyllä pellolle tehdään syystyöt ja pelto laitetaan talviteloille.

– Jos mahdollista, niin ensi kesänä kokeillaan uudelleen minkälaisen ilmeen pelto sillä kertaa saa, sanoo Johanna Keränen.