Hyppää sisältöön

Twitter sulkee salaliittoteorioita levittäviä QAnon-tilejä – hurjia väitteitä USA:n eliitin saatananpalvonnasta, pedofiliasta ja juonista Trumpia vastaan

QAnonin kannattajia on ehdolla Yhdysvaltain kongressivaaleissa.

Twitterissä vitsaillaan eri ammattien kustannuksella. Kuva: Olivier Douliery / AFP

Pikaviestipalvelu Twitter ilmoittaa sulkeneensa yli 7 000 tiliä, jotka ovat liittyneet QAnon-nimellä leviäviin salaliittoteorioihin. Tilien sulkeminen jatkuu ja sen arvioidaan koskevan kaikkiaan jopa 150 000 tiliä eri puolilla maailmaa.

Twitterin tiedottajan mukaan QAnonin sisältö yllyttää lukijoitaan toimimaan haitallisella tavalla. Viime vuonna Yhdysvaltain liittovaltion poliisi FBI varoitti salaliittoteorioiden innoittamista ääriliikkeistä. FBI nimesi QAnonin potentiaaliseksi kotimaisen terrorismin lähteeksi.

QAnonin sosiaalisen median tileillä esiintyvien kertomusten sanotaan olevan peräisin Yhdysvaltain hallinnossa tärkeässä asemassa olevalta henkilöltä, joka tunnetaan vain nimimerkillä "Q" tai "QAnon". Hänen kerrotaan "vuotavan" hallinnon sisäistä tiedustelutietoa sosiaaliseen mediaan.

Kyseisen henkilön olemassaolosta ei ole minkäänlaisia todisteita.

Hurjia väitteitä

QAnonin väitteet ovat mielikuvituksellisia. Ne kohdistuvat pääasiassa demokraattipuolueeseen, Yhdysvaltain eliittiin ja keskushallintoon.

"Paljastusten" mukaan demokraattipuolueen sisällä vaikuttaa kansainvälinen rikosliiga, joka harjoittaa pedofiliaa, lapsikauppaa ja saatananpalvontaa. Lisäksi QAnonin mukaan Yhdysvaltain hallinnon jäsenet juonittelevat presidentti Donald Trumpia vastaan.

Yhdysvaltain republikaanipuolueessa on joukko aktiiveja, jotka ovat ottaneet QAnonin väitteet todesta. Muutamat heistä ovat päässeet puolueessa korkeisiin asemiin ja ovat muun muassa ehdolla marraskuun kongressivaaleissa.

Oregonin osavaltiossa QAnonia avoimesti kannattanut Jo Rae Perkins on voittanut republikaanien esivaalin. Coloradossa paikasta kongressissa taistelee Lauren Boebert, joka on kehunut QAnonia, koska se hänen mukaansa vahvistaa Yhdysvaltoja ja konservatiivisia arvoja.

Republikaanien ehdokkaiden joukossa on useita muitakin, jotka suhtautuvat myönteisesti QAnon-salaliittoteorioihin, kertoo verkkojulkaisu Vox (siirryt toiseen palveluun).

Aiemmin tänä vuonna lähes tuhat yritystä on lopettanut mainostamisen Facebookissa vastalauseena sivustoilla esiintyvälle vihapuheelle. Huhtikuussa Facebook poisti 20 QAnoniin liittyvää tiliä.

.
.