1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Metsä- ja paperiteollisuus

Metsäneuvoston puheenjohtaja: Paltamon sellutehtaan puut löytyisivät sadan kilometrin säteeltä

Kajaanin paperitehtaan loppumisen jälkeen kainuulaisista metsistä on saatu myytyä puuta paljon vähemmän kuin olisi ollut mahdollista.

Metsä- ja paperiteollisuus
Metsää Paltamossa.
Paltamoon suunniteltu sellutehdas olisi keskellä metsävarantoja. Timo Sihvonen / Yle

Paltamoon suunnitteilla olevan KaiCell Fibers Oy:n sellutehtaan uskotaan kasvattavan Kainuun taloutta ja työllisyyttä merkittävästi.

Vaikka vuosien saatossa sellutehtaiden tuotanto on kehittyneen teknologian myötä tehostunut, eikä työvoimaa tarvita enää niin paljon kuin ennen, tehtaat ovat silti edelleen merkittävä työllistäjä Suomessa. Paltamon tehtaan arvioidaan työllistävän suoraan 250 ja epäsuorasti noin tuhat ihmistä.

Kainuun metsäkeskuksen metsäneuvoston puheenjohtaja, sotkamolainen koneyrittäjä Asko Piirainen pitää hyvänä sitä, että Paltamon tehtaan tarvitsemat puut löytyisivät todella läheltä.

– Selvitysten mukaan puuta olisi löydettävissä reilun sadan kilometrin säteeltä pari miljoonaa kuutiometriä.

Kajaanin paperitehtaan loppumisen jälkeen kainuulaisista metsistä on saatu myytyä puuta paljon vähemmän kuin olisi ollut mahdollista. Kainuulaisesta puusta saa Piiraisen mukaan arvokasta sellua maailman markkinoille.

– Sellu on pitkäkuituista, joten siitä voidaan tehdä monipuolisia, nykyaikaisia tuotteita. Mikä parasta, tuotteella voidaan korvata fossiilisia tuotteita, eli se olisi siten myös kestävää pitkälle tulevaisuuteen asti.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun) sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi