1. yle.fi
  2. Uutiset

Lehti: Britannian ja Yhdysvaltain kauppasopimus ei toteudu tänä vuonna

Britannian hallitusta lähellä olevat lähteet syyttävät koronaviruksen aiheuttamaa kriisiä sopimusneuvottelujen hitaasta etenemisestä.

Britannia
Kuvassa on Britannian pääministeri Boris Johnson ja Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo tapasi Britannian pääministerin Boris Johnsonin vierailullaan Lontoossa 21. heinäkuuta.Andy Rain / Epa

Britannian hallitus arvioi, että Yhdysvaltain ja Britannian välinen uusi vapaakauppasopimus ei toteudu vielä tänä vuonna. Asiasta kirjoittaa talouslehti Financial Times.

Britannian hallitus oli toivonut, että uusi sopimus olisi saatu neuvoteltua loppukesästä ja ennen Yhdysvaltain marraskuisia presidentinvaaleja. Financial Timesin haastattelemat (siirryt toiseen palveluun)Britannian hallitusta lähellä olevat lähteet syyttävät koronaviruksen aiheuttamaa kriisiä sopimusneuvottelujen hitaasta etenemisestä.

Britannian ulkomaankauppaministeri Liz Truss kertoi kesäkuussa, että Britannialla ei ollut mitään takarajaa sopimuksen synnylle. Truss syytti Yhdysvaltain hallintoa tyhjistä lupauksista kaupan vapauttamisesta.

Neuvotteluissa on ollut erimielisyyksiä muun muassa Yhdysvaltain maataloustuotteiden sallimisesta Britannian markkinoille.

Myös Yhdysvaltain pääneuvottelija Robert Lighthizer on pitänyt hyvin epätodennäköisenä, että sopimus saataisiin maaliin ennen presidentinvaaleja.

Kolmannen neuvottelukierroksen on määrä alkaa ensi viikolla, mutta kumpikaan puoli ei odota läpimurtoa, kertoo Financial Times.

Britannian on EU-eron jälkeen neuvoteltava uusia kahdenvälisiä kauppasopimuksia kumppaneidensa kanssa.

Lue myös:

Trump ja Britannian pääministeri Johnson tapasivat ensi kertaa – maat kaavailevat "erittäin suurta kauppasopimusta"

Mikä on Britannian suunta brexitin jälkeen: Yhdysvallat, Aasia vaiko Kansainyhteisö?

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi