1. yle.fi
  2. Uutiset

Mönkijällä voi saada aikaan rumaa jälkeä luonnonsuojelualueella – marja-aikaan ilmoituksia luvattomista ajeluista tulee enemmän

ELY-keskus muistuttaa marjastajia siitä, että moottoriajoneuvoilla ajaminen on kielletty luonnonsuojelukohteissa.

luonnonsuojelualueet
Fyrhjuling.
Mönkijällä ei saa ajaa luonnonsuojelualueella. Kuvituskuva

Pohjois-Pohjanmaan elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskukseen on tullut tietoa siitä, luonnonsuojelualueilla on tehty rumaa jälkeä luontoon moottoriajoneuvoilla.

Esimerkiksi Kiimingissä Tervasuon-Koiraselän-Silkkasuon alueella sijaitsevalla Koiraselän soiden luonnonsuojelualueella on ajettu mönkijöillä, jotka ovat jättäneet syvät ja rumat jäljet suomaastoon. Myös Hailuodosta on kantautunut tietoja autoilla ja mönkijöillä ajamisesta luonnonsuojelukohteisiin kuuluvilla hiekkarannoilla.

Yksikön päällikkö Eero Melantien mukaan varsinkin marjanpoiminta-aikaan mönkijät tekevät ikävää jälkeä luonnonsuojelualueilla.

– Ilmoituksia on tullut rumista jäljistä maastossa, joko autolla tai mönkijällä. Kyse voi olla myös luonnossa liikkujien tietämättömyydestä mönkijäkielloista, kertoo Melantie.

Kiellolla suojellaan maaperää kulumiselta sekä estetään häiriöt linnuille ja muille eläimille. ELY-keskuksesta muistutetaan vielä, että muutoinkin maastossa saa liikkua moottoriajoneuvoilla vain maanomistajan luvalla.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme sähköpostiisi (siirryt toiseen palveluun).

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)

Lue seuraavaksi