1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. takavarikko

Lapin poliisi on takavarikoinut merkittävän määrän sodanaikaisia aseita ja räjähteitä – kotietsintä kesti koko päivän

Poliisi epäilee ivalolaista keski-ikäistä miestä räjähderikoksesta ja törkeästä ampuma-aserikoksesta.

Arkistokuva Kuva: Timo Leponiemi / Yle

Poliisi on takavarikoinut ivalolaiselta keski-ikäiseltä mieheltä merkittävän määrän sodanaikaisia aseita, ammuksia, räjähteitä sekä näihin esineisiin liittyviä osia ja tarvikkeita.

– Joukossa oli muun muassa saksalaisten kranaatinheittimien ammuksia, poliisi tiedottaa.

Lapin poliisilaitoksen alueella ei ole ollut vastaavaa tapausta muutamaan vuoteen.

Poliisi sai kotietsinnän suorittamisessa virka-apua puolustusvoimilta.

– Osa takavarikoidusta materiaalista oli räjähdysvaarallista ja puolustusvoimat teki ne vaarattomaksi. Operaatiosta ei aiheutunut vaaraa sivullisille, kerrotaan poliisin tiedotteessa.

Poliisi teki kotietsinnän epäillyn törkeän ampuma-aserikoksen esitutkinnassa Ivalon taajaman läheisyydessä tiistaina. Operaatio kesti koko päivän.

Esitutkinta jatkuu takavarikoituun materiaaliin kohdistuvilla rikosteknisillä tutkimuksilla ja kuulusteluilla. Tapausta tutkitaan räjähderikoksena ja törkeänä ampuma-aserikoksena.

Lapissa on edelleen sodanaikaista materiaalia

Lapin maaperässä ja vesistöissä on edelleen paljon sodanaikaisia ammuksia ja räjähteitä.

Poliisi muistuttaa, että löydettyihin ammuksiin ja räjähteisiin ei saa koskea eikä niitä saa yrittää liikuttaa. Kaikista ammus- ja räjähdelöydöistä on heti ilmoitettava poliisille tai puolustusvoimille.

Myös muusta löydetystä jonkun valtion puolustusvoimille kuuluneesta tavarasta on ilmoitettava sotilasviranomaiselle tai poliisille ellei tavara ole selkeästi arvotonta ja merkityksetöntä.

– Sodanaikaiset ammukset ja räjähteet voivat olla edelleen käsittelijälleen hengenvaarallisia, viranomaiset muistuttavat.