Odotettua ryntäystä ruoka-avun jonoon ei tullut Kuopiossa – kynnys hakea apua ensi kertaa voi olla korkea

Vaikka työttömien ja lomautettujen määrä on kasvanut Kuopiossakin viime kesään verrattuna, Kuopion Ruoka-apu ry:n ruokajonoon ei ole tullut niin paljon uusia avuntarvitsijoita kuin ennakoitiin.

Kuopio
Kuopion keskustan ruokajono.
Koronatilanteen takia avustusruoka pakataan nykyään kasseihin ja jonottamista joudutetaan vuoronumeroiden avulla. Arkistokuva. Sakari Partanen / Yle

Kuopion Ruoka-apu ry:n ruoka-avustusten jakaminen on käynnistynyt koronakriisin aiheuttaman tauon jälkeen.

Kesäkuun aikana yhdistys jakoi lähes 2500 avustuskassia. Asiakkaita kävi yli 1200. Heinäkuussa jaettaneen suunnilleen saman verran ruokaa kuin kesäkuussa.

Jonoon ei kuitenkaan ole tullut odotetun kaltaista ryntäystä, vaikka maakunnassa työttömien ja lomautettujen määrä on koronatilanteen myötä kasvanut.

– Olen hieman yllättynyt siitä, että meillä on ollut vähemmän asiakkaita kuin tavallisesti kesällä, vaikka avuntarvitsijoiden määrä on todennäköisesti kasvanut, toteaa Kuopion Ruoka-apu ry:n puheenjohtaja Harri Miettinen.

Syynä voi olla jonoon hakeutumisesta koettu häpeä tai kokemus siitä, ettei ulkopuolista apua ole suotavaa hakea.

– Olisiko syynä, että keskituloisille ihmisille, jotka ovat tottuneet tulemaan toimeen omillaan, lomautetuksi tuleminen tai työttömäksi jääminen on jo itsessään kova pala, ja ruoka-avun hakemiselle tulee liian korkea kynnys, Miettinen pohtii.

Miettinen muistuttaa, että avun hakemisessa ei ole mitään hävettävää.

– Sitä varten olemme olemassa, että autamme ihmisiä, jotka apua tarvitsevat.

Kuopion Ruoka-apu ry:n lisäksi ruoka-apua toimittaa Pohjois-Savossa ainakin Tukikohta diakonia ry sekä ViaDia Pohjois-Savo ry. Ne jakoivat ruoka-apua alueella kevään aikana maalis-toukokuussa. Myös EU-ruoka-apua on jaettu keväällä ja kesällä ViaDian kautta.

Avun tarjoajia tullut lisää

Toisaalta syynä ruokajonojen lyhenemiseen voi olla myös se, että apua on saatu esimerkiksi suoraan sosiaalisen median kanavien kautta tai läheisiltä.

Esimerkiksi Facebookissa on ryhmiä, joissa ihmiset tarjoutuvat hakemaan ruokaostoksia suoraan avuntarvitsijalle.

– On ollut tosi hienoa nähdä, että ihmiset ovat korona-aikana ojentaneet auttavaa kättä. Toivottavasti se ei ole pois menevä trendi, vaan että tämä jäisi korona-ajankin jälkeen pysyväksi toiminnaksi, sanoo Miettinen.

Koronatilanteen takia ruokajonossa on otettu käyttöön vuoronumerojärjestelmä, joka on paitsi helpottanut turvavälien noudattmaista, myös nopeuttanut jonon etenemistä. Kuopion Ruoka-apu myös pakkaa nykyään avustusruoan valmiiksi kasseihin.

Muokattu 26.7.2020 kello 12.25. Ingressiin ja jutun ensimmäiseen virkkeeseen täydennetty Kuopion Ruoka-apu ry yhdistyslyhenne. Lisäksi ennen alaotsikkoa lisätty muita ruoka-avunantajia Pohjois-Savosta.