Financial Times: EU-johtajat pelkäsivät Marinin kommentin Espanjan pääministerille kaatavan koko sopimuksen

Marinin mukaan hän pyrki neuvotteluissa puolustamaan Suomen kantoja rakentavasti. 

Sanna Marin
Mark Rutte, Sanna Marin, Pedro Sanchez ja Charles Michel
FT:n lähteen mukaan neuvottelut uhkasivat kaatua illallisen aikana lausuttuun kommenttiin.Francisco Seco / AFP

Talouslehti Financial Timesin (siirryt toiseen palveluun) mukaan pääministeri Sanna Marinin (sd.) kommentti Espanjan pääministeri Pedro Sánchezille huippukokouksen sunnuntaina järjestetyllä illallisella sai EU-johtajat pelkäämään neuvotteluiden kaatumista.

Marinin kerrotaan esittäneen kommentissaan, että myös muiden kuin niin kutsutun nuukan nelikon jäsenten olisi tultava neuvotteluissa vastaan. Nuukaan nelikkoon kuuluivat Hollanti, Itävalta, Ruotsi ja Tanska.

– Pöydän ympärillä on johtajia, jotka ovat tulleet vastaan 350 miljardilla. Mitä te olette tehneet sen eteen? Nyt on teidän vuoronne, Marinin kerrotaan sanoneen Sánchezille.

Hetkeä aiemmin Sánchezin kerrotaan esittäneen, että nuukan nelikon tulisi nostaa suorien tukien osuutta elvytyspaketista, mikä oli vastoin niiden tavoitteita.

Lehden nimettömän diplomaattilähteen mukaan siinä hetkessä nuukasta nelikosta syntyi viisikko.

  • Lue neuvotteluiden tuloksista tarkemmin täältä.
  • Marin kommentoi neuvottelutulosta tiedotustilaisuudessa keskiviikkona kello 16. Yle seurasi tiedotustilaisuuden tähän juttuun.

Myöhemmin saman illan aikana Marinin ja nuukan nelikon maiden johtajien sekä Saksan Angela Merkelin ja Ranskan Emmanuel Macronin kerrotaan jatkaneen keskustelua. Lehden mukaan keskustelussa tukien osuuksien suuruus ja nuukalle nelikolle maksettava budjettihyvitys alkoi hahmottua.

Financial Timesin uutisesta kertoi Suomessa ensimmäisenä Ilta-Sanomat (siirryt toiseen palveluun).

Marin: En ole niin pehmeä neuvottelija

Marin kommentoi neuvottelujen kulkua keskiviikkona iltapäivällä tiedotustilaisuudessa. Marinin mukaan Financial Timesin uutisoima sananvaihto Espanjan pääministerin kanssa tapahtui tilanteessa, jossa neuvoteltiin avustusten määrästä.

– Siinä vaiheessa olimme tilanteessa, jossa avustusten osuus olisi ollut 450 miljardia euroa. Tämä ei tietenkään olisi meille käynyt vaan meidän piti saada tätä kokonaisuutta alaspäin ja siinä totesin aika suoraan sen, että mikäli toiselta puolelta ei olla valmiita tulemaan vastaan, me emme saavuta sopua, Marin sanoi.

Marinin mukaan hän pyrki puolustamaan Suomen kantoja rakentavasti.

– En ehkä ole niin pehmeä neuvottelija kuin joistakin kommenteista on saanut lukea. Tietenkin minun tavoitteeni ja tehtäväni on ollut puolustaa Suomen kantoja ja tavoitteita, mutta kuitenkin sillä tavalla, että olen pyrkinyt toimimaan rakentavasti ja muodostamaan sellaista kokonaisuutta, jonka taakse eri maat voivat tulla, Marin sanoi.

Ennätyskokouksen tunnelma ajoittain jäätävä

Financial Timesin uutisoima Marinin näpäytys Espanjan pääministerille ei ollut ainoa osoitus ennätyspitkiksi venyneiden neuvotteluiden ajoittain kireästä ilmapiiristä.

Esimerkiksi uutistoimisto Reuters kertoi Macronin lyöneen nyrkkiään pöytään turhautuneena nuukien maiden vaatimuksiin.

Kaksipäiväiseksi suunniteltu kokous venyi lopulta nelipäiväiseksi ja koko 2000-luvun pisimmäksi. Pääministeri Marin kertoi tuoreeltaan olevansa tyytyväinen neuvottelutulokseen, mutta opposition kommentit ovat olleet kriittisiä.

Juttua päivitetty 22.7. klo 16.58 Lisätty pääministeri Marinin kommentit.

Lue myös:

Pääministeri Sanna Marin EU:n elvytysrahastosta: "Voin selkä suorana sanoa, että onnistuimme neuvotteluissa hyvin"

Työelämäprofessori Vesa Vihriälä suhtautuu saavutettuun EU-sopimukseen kaksijakoisesti: "Se sisältää useampia ongelmia"

Kolme arviota EU-neuvotteluiden tuloksista: Sopimus itsessään tärkeä, budjetissa ei suuria uudistuksia, Suomi riippuvainen elvytysrahaston toimivuudesta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Ylen aamussa: Suomi ei ollut liian kiltti – "nuukat maat" edelleen suurempia nettomaksajia

Nettomaksaja Suomi saamassa elvytyspaketista 3,2 miljardia euroa – Marin neuvotteluista: "Suomi ei halunnut blokkiutua, yhteistyö tärkeämpää"