Hollolalaisesta nuorisokodista paljastui lasten epäasiallista kohtelua – seurustelu kiellettiin, pukeutumiseen puututtiin ja kuukautissuojien käyttöä säänneltiin

Nuorisokoti Jaloverso saa moitteita oikeusasiamiehen julkaisemassa raportissa. Lastensuojelulaitoksen toiminta on ollut esillä julkisuudessa jo aiemmin, kun laitoksessa asuneet lapset ovat kannelleet siitä.

nuorisokodit
Kenkäkasa savonlinnalaisen lastenkodin eteisessä.
Kenkiä lastensuojelyksikön eteisessä. KuvituskuvaKati Rantala / Yle

Hollolassa sijaitseva nuorisokoti Jaloverso on noussut julkisuuteen lasten ja nuorten epäasiallisesta kohtelusta. Eduskunnan oikeusasiamiehen tiistaina julkaisemasta raportista selviää, että lastensuojeluyksikössä on puututtu lasten ulkonäkoöön, yksityisyyteen ja itsemäärämisoikeuteen.

Raportti koskee yllätystarkastusta, jonka oikeusasiamiehen kanslia ja Etelä-Suomen aluehallintovirasto tekivät nuorisokotiin viime syksynä.

Raportissa kerrotaan esimerkiksi, että laitoksessa asuvat tytöt eivät saaneet päättää, millaisia kuukautissuojia halusivat käyttää. Laitoksessa oli myös sääntöjä siitä, millaisia vaatteita sai käyttää. Esimerkiksi kiroilusta tai tupakoinnista oli seurannut ankaria rangaistuksia, ja henkilötarkastukset koettiin nöyryyttävinä. Osa laitoksessa asuneista lapsista oli myös kokenut rajoitukset ja seuraamukset mielivaltaisina.

Raportin mukaan lapset kertoivat, että osa käytännöistä oli muuttunut pehmeämpään suuntaan sen jälkeen, kun viranomaiset olivat ottaneet laitoksen tarkasteluunsa.

Nuorisokoti Jaloverson toiminta on ollut viranomaisten syynissä, koska muutama siellä asunut lapsi teki laitoksesta kantelun vuonna 2018.

Raportissa todetaan, että jokaisen Jaloversoon sijoitetun lapsen asioista vastaavan sosiaalityöntekijän tulisi tavata lapsi ja keskustella tämän kanssa tarkastuspöytäkirjan sisällöstä ja merkityksestä.

Aiheesta uutisoi ensimmäisenä MTV (siirryt toiseen palveluun).

Lue myös:

Mirosta, 21, tuli lastenkodissa narkomaani ─ Joka kymmenes lastenkoti on rikkonut lakia, katso millaisia pulmia laitoksista on löytynyt