1. yle.fi
  2. Uutiset

Turkki koventamassa taas nettirajoituksia – Netflix joutui jo poistamaan sarjastaan homohahmon

Lakimuutosehdotuksen myötä Turkki voisi pyyhkiä pois hallinnolle haitallisia vanhoja uutisia sekä rajoittaa suoratoistopalveluita.

Turkki
Nainen selaa padilta Netflixin tarjontaa kahvilassa Istanbulissa.
Turkissa viranomaisille kaavaillaan entistä laajempia valtuuksia säädellä verkossa jaettavia sisältöjä.Sedat Suna / EPA

Turkissa presidentti Recep Tayyip Erdoğanin hallinto haluaa viedä nettirajoitukset aivan uudelle tasolle.

Tämänviikkoisen lakimuutosesityksen mukaan Turkki voi jatkossa laajasti sensuroida internetsisältöä sekä valvoa somenkäyttäjiä, muun muassa poistaa vanhoja uutisia ja muuta jo vuosia sitten julkaistua sisältöä.

Lisäksi se voi puuttua suoraan somekanavien sekä Netflixin ja muiden suoratoistopalvelujen sisältöön – elokuvia ja sarjoja tuottavien ja julkaisevien suoratoistopalvelujen kohdalla jo sisällön tekovaiheessa.

Uusi lakimuutos kiristäisi otetta somekanavista ja suoratoistopaleluista huomattavasti. Samalla hallinto myös kartuttaisi kassaansa keräämällä veroja ja erilaisia maksuja palveluilta.

Hallintoa lähellä olevan Sabah-lehden mukaan lakimuutos halutaan viedä läpi parlamentissa jo tämän viikon aikana, vaikka oppositio sanoi nähneensä esityksen vasta tällä viikolla.

Kanavilta vaadittaisiin turkkilainen vastuuhenkilö

Esityksen mukaan somekanavien kuten Twitterin ja suoratoistopalvelujen kuten Netflixin tulisi jatkossa palkata Turkissa ainakin yksi valtuutettu edustaja.

Tämä henkilö olisi vastuussa suhteista viranomaisten kanssa ja valvoisi, että palvelu noudattaa viranomaisten vaatimuksia.

Jos palvelut jatkaisivat toimintaa Turkissa suostumatta uuteen järjestelyyn, joutuisivat he lakiesityksen mukaan maksamaan jopa parin miljoonan euron sakot.

Seuraavana askeleena hallinto voisi kieltää turkkilaisyrityksiä mainostamasta niiden sivuilla. Ja jos edustajaa ei siltikään palkattaisi, Turkki kaventaisi tuntuvasti yhtiöiden kaistanleveyttä eli rajoittaisi nettiliikennettä.

Ilmaista nettiyhteyttä mainostava kyltti Hagia Sofian edustalla Istanbulissa.
Uuden lakiesityksen mukaan Netflixin ja Twitterin kaltaisten kansainvälisten verkkoyhtiöiden tulisi jatkossa palkata edustaja valvomaan, että Turkin viranomaisten määräyksiä noudatetaan. AOP

Kanavia vaadittaisiin myös pitämään turkkilaisten käyttäjiensä tiedot Turkissa, helposti saatavilla viranomaisille. Näin käyttäjien anonymiteetti ja samalla turvallisuus vaarantuisi – Turkissa vääränlaisesta twiitistä voi jopa joutua vankilaan.

– Neuvoisin näitä palveluja olla tulematta Turkkiin, kommentoi Yaman Akdeniz, IFÖD-sananvapausyhdistyksen perustaja ja internetlakien asiantuntija Ylelle.

– Se, tuleeko meistä yhtä paha kuin Kiinasta, riippuu nyt siitä, päättävätkö somekanavat tulla osaksi tätä järjestelmää, hän arvioi.

Internetlain uudistus kulkee Turkissa käsi kädessä opposition vaientamiseen tähtäävien toimien kanssa. Samaan aikaan nykyhallinto on menettänyt ennätyksellisen paljon kannatusta.

"Oikeus tulla unohdetuksi"?

IFÖD:in tuoreen raportin mukaan Turkki on jo estänyt pääsyn yli 400 000 nettisivulle ja lukumäärä kasvaa jatkuvasti.

Jos lakiesitys menee läpi, näitä estettyjä sivuja ei enää ainoastaan blokata – jolloin esto voitaisiin yhä kiertää VPN-palveluin – vaan ne poistetaan netistä kokonaan.

VPN eli Virtual Private Network -palvelut mahdollistavat yksityisen selaamisen netissä sekä maarajoitusten kiertämisen.

Turkki vetoaa tässä oikeuteen tietojen poistoon eli niin kutsuttuun "oikeuteen tulla unohdetuksi", mutta arvostelijoiden mukaan tässä oltaisiin suorastaan pyyhkimässä pois kansakunnan muistia.

Turkkilainen mies katsoo kännykkäänsä kahvilassa Istanbulissa.
IFÖD-sananvapausyhdistyksen julkaiseman raportin mukaan Turkki on estänyt pääsyn yli 400 000 nettisivulle.Tolga Bozoglu / EPA

Turkki on tiukentanut nettivalvontaa asteittain, viimeksi viime syksynä uudella asetuksella.

Lue lisää: Turkki tukkimassa netin viimeisiä henkireikiä: myös riippumattomat uutissivustot ja nettitelevisiot joutumassa ahtaalle

Homohahmo poistettiin sarjasta

Turkilla on Netflix-palveluun jo melkoisesti vaikutusvaltaa. Sivustolla on yli 1,5 miljoonaa käyttäjää Turkissa.

Netflix on taipunut useiden muidenkin maiden – kuten esimerkiksi Saudi-Arabian – tahtoon ja muokannut palvelun sisältöä vallanpitäjille mieluisaksi.

Viime aikoina Turkin tulilinjalla ovat joutuneet erityisesti seksuaalivähemmistöön kuuluvat hahmot.

Seksuaalivähemmistöjen oikeuksista on Turkissa muutenkin väitelty kovasti viime aikoina, kun Turkki haluaa vetäytyä niin kutsutusta Istanbulin sopimuksesta.

Tässä kuussa Netflix perui erään turkkilaissarjan kuvaukset sen jälkeen, kun viranomaiset painostivat yhtiötä poistamaan sarjasta henkilöhahmon, joka oli homoseksuaali.

Kun hahmo poistettiin kuvausluvan saamiseksi, Netflix päätti kuitenkin perua kyseisen sarjan kuvaukset vain päivää ennen niiden alkamista, paljasti sarjan käsikirjoittaja Ece Yörenç.

– Tämä on todella pelottavaa tulevaisuutta ajatellen, sanoi Yörenç elokuvalehti Fasikülissä.

Yörenç vahvisti keskiviikkona Ylellekin, että syynä sarjan peruuntumiseen oli vääntö homohenkilöhahmosta.

– Uskon, että tiiviimmällä yhteistyöllä Netflix osoittaa tästä lähtien suurempaa tarkkuutta turkkilaista kulttuuria ja taidetta kohtaan, twiittasi Erdoganin AK-puolueen puhemies Mahir Ünal maanantaina.

Salaperäinen Osman

Jo aiemmin oli huhuttu, että Turkki olisi saanut sensuroitua ainakin yhden, turkkilaissarjassa homoseksuaaliksi kirjoitetun hahmon Netflixissä.

1990-luvun lukioon sijoittuneessa Netflix-nuorisosarjassa Aşk101 (Rakkaus101, vapaasti suomennettuna) oppilas nimeltä Osman "neutralisoitiin" valvontaviraston vaatimuksesta, turkinkielinen BBC kirjoitti kuun alussa.

Kuvakaappaus Netflix-suoratoistopalvelun nettisivulta. Sivulla on kuvia eri sarjoista ja elokuvista. Suurimmassa kuvassa on turkkilainen lukiolaispoika.
Turkkilaisessa teinisarjassa henkilöhahmo Osmanin (kuvassa) väitettiin olleen homoseksuaali, joka muutettiin viranomaisten vaatimuksesta heterosinkuksi.Kuvakaappaus Turkin Netflixistä

Viraston nimettömänä pysytellyt jäsen kertoi turkinkieliselle BBC:lle, että Netflix ja virasto sopivat kahdenvälisissä neuvotteluissa "ratkaisseen ongelman kyseisen henkilöhahmon kohdalla".

Netflix on kieltänyt Osmanin hahmon olleen homoseksuaali missään vaiheessa. Kun muut sarjan hahmot opettelevat seksuaalisuutta ja kasvukipuilevat, Osman esiintyy kroonisena sinkkuna, jonka elämä jää katsojalle etäiseksi.

Netflix näyttää taipuvan

Turkista käsin ei myöskään voi katsoa yhtä jaksoa Netflix-sarjasta Designated Survivor, jossa ilmeisesti arvostellaan Turkin hallintoa ja kritisoidaan Turkin vuoden 2016 sotilasvallankaappausyritystä.

Netflix on kieltänyt huhut, joiden mukaan se olisi vetäytymässä Turkista viranomaisten kanssa käytyjen vääntöjen seurauksena.

Näyttää siltä, että yhtiö voisi lopulta taipua uusiinkin vaatimuksiin.

– Olemme syvästi sitoutuneita jäseniimme sekä luovaan yhteisöön Turkissa. Olemme innostuneita meneillään olevista projekteistamme sekä niistä, joita alamme pian kuvaamaan, Netflix tiedotti viikon alussa.

Lue seuraavaksi