1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. kiinteistökauppa

Koronakevät hiljensi asuntokauppaa vain väliaikaisesti – kiinteistönvälittäjät uskovat koronan nostavan maaseutuasumisen arvostusta

Asuntokaupan notkahdus jäi Itä-Suomessa lyhyeksi. Ostajia kiinnostavat nyt työhuoneet ja oma piha.

Asuntokauppa on jälleen vilkastunut Itä-Suomessa
Asuntokauppa on jälleen vilkastunut Itä-Suomessa

Keväällä asuntokaupan ennustettiin hiipuvan voimakkaasti koronan myötä. Hidastuminen vaikuttaa kuitenkin väliaikaiselta, koska esimerkiksi Itä-Suomessa eletään nyt asuntokaupan suhteen vilkasta kesää.

Vuoden alkupuoliskon puolivuotiskaudella asuntojen myynti välityskaupassa laski esimerkiksi Joensuussa noin 20 prosenttia ja Kuopiossa puolestaan noin 7 prosenttia. Toisaalta myynti on elpynyt nopeasti: Joensuussa myynti nousi kesäkuussa lähemmäs 14 prosenttia verraten kesäkuuhun 2019, selviää KVKL:n tilastoista.

SKV Joensuun toimipisteen myyntijohtaja Kari Helvelahti sanoo, että kesäkuussa Joensuun alueella tehtiin 18 prosenttia enemmän asuntokauppaa kuin kesäkuussa 2019. Hänen mukaansa hiljainen kevät aiheutti asuntokaupassa niin sanottua patoumaa. Kuva: Meri Remes / Yle

Myyntijohtaja Mikko Rautiainen OP-Koti Pohjois-Karjalasta kertoo, että huhtikuussa asuntojen myynti pysähtyi hetkeksi kuin seinään, mutta nyt on jopa viime kesää vilkkaampaa.

– Olimme varautuneet töiden vähentymiseen, mutta sitä ei ole tullut eteen. Nyt on taas kädet täynnä töitä, mikä on yllättänyt täysin, Rautiainen sanoo.

Rautiainen nostaa esiin erityisesti yhden syyn.

– Nähdäkseni ihmiset luottavat omaan taloudelliseen tilanteeseensa valtion taloustilannetta enemmän, siksi talolainoja uskalletaan ottaa, Rautiainen sanoo.

SKV kiinteistövälityksen myynnissä olevan asunnon keittiö. Kuva: Ari Tauslahti/Yle

Pankit myöntävät lainoja kuitenkin aiempaa nihkeämmin, jos verrataan vaikkapa viiden vuoden taakse.

– Monet pankit edellyttävät vakituista työtä, ennen kuin talolaina myönnetään. Toisaalta on muistettava, että pankeille on tarkka valtiollinen säätely. Lainojen myöntämisen nihkeys johtuu ennen kaikkea siitä, Rautiainen kertoo.

Kevään lyhennysvapailla vältettiin maksuvaikeudet

Pohjois-Savon Nordean toimipaikan johtaja Jari-Pekka Raatikaisen mukaan kevään lyhennysvapailla vältettiin lomautuksista johtuvat maksuvaikeudet. Nordealla on myönnetty kevään aikana koko Suomessa maaliskuun puolen välin jälkeen lyhennysvapaita 28 000 asuntolainaan.

– Ihmiset havahtuivat taloustilanteeseensa keväällä hyvin ja hakivat lyhennysvapaita, Raatikainen sanoo.

Maaliskuussa asuntokaupassa oli hieman hiljaisempaa, mutta varsinaista asuntokauppojen ja lainojen haun notkahdusta ei sähköisistä neuvotteluväylistä johtuen tullut.

Kevään lyhennysvapaiden jälkeen pankissa on eletty kesäkuussa asuntolainojen ennätysviikkoja.

– Koronakevät aiheutti sen, että suurin asuntokaupan buumi oli kesäkuussa, Raatikainen kertoo.

Pohjois-Savo on Nordean asuntolainojen suurimpia kasvualueita. Pohjois-Savoon Nordeassa uusia asuntolainoja myönnettiin yli 12 prosenttia enemmän kuin huhti-kesäkuussa viime vuonna.

Koko Suomen tasolla Nordea myönsi huhti-kesäkuussa yli 8 prosenttia enemmän asuntolainoja kuin viime vuonna samalla ajanjaksolla.

Pohjois-Savossa keskimääräinen asuntolaina pyörii 100 000 euron tuntumassa.

Koronakevät saattaa nostaa maaseutuasumisen arvostusta

OP Koti Pohjois-Karjalan Mikko Rautiainen uskoo, että koronakevät nostaa maakuntien asuntojen arvostusta. Maaseutu saattaa hänen mielestään saada koronalta buustia arvostuksen palautumiseksi.

Rautiaisen mukaan muutosta on ollut asennetasollakin. Etätöihin suhtaudutaan nyt aiempaa myönteisemmin.

– Moni on etätöissä jopa tuottavampi. Jotta maaseutuasuminen nousisi halutummaksi, tarvitaan toki niitä työpaikkojakin ympäri Suomen, Rautiainen pohtii.

SKV kiinteistövälityksen välittäjä Rauno Tarvainen sanoo, että Joensuun seudulla on käynyt asunnonkatsojia aiempaa enemmän myös pääkaupunkiseudulta. Kuva: Ari Tauslahti/Yle

Koronakeväänä koti on noussut uuteen arvoon. Rautiainen ei kuitenkaan usko, että suomalaiset alkaisivat ainakaan omakotiasumisessa haaveilla isommista neliöistä.

– Omakotiasumisessa on menty ympäristöystävällisempiin ja kustannustehokkaampiin kompakteihin neliöihin. Ihmiset eivät halua turhia neliöitä lämmitettäväksi, Rautiainen summaa.

OP Koti Pohjois-Savon Oy LKV:n myyntijohtaja Anu Heiskanen puolestaan sanoo koronakevään muuttaneen viihtyisän kodin vaatimuksia.

– Keväällä kotona vietetty aika sai ihmiset miettimään tarkemmin sitä, mitä kodilta halutaan. Esimerkkinä vaikkapa oma piha tai työhuone. Rivitalokauppaa Pohjois-Savon alueella on tehty heinäkuuhun mennessä ylipäätään lähes 10 % enemmän kuin vuonna 2019, Heiskanen sanoo.

Pohjois-Karjalan Osuuspankin pankinjohtaja Heljä Pulkki sanoo, että useampi taho ennakoi asuntokauppoihin pidempää katkosta, jopa syksyyn tai ensi vuoteen saakka. Asuntokauppa on kuitenkin elpynyt nopeasti. Kuva: Meri Remes / Yle

Heiskanen ei näe suuria riskejä myönnetyissä lainoissa. Hänen mukaansa pankit ovat olleet erittäin vastuullisia lainoja myöntäessään. Tämä siirsi monen perheen asunnonvaihtohaaveet lomautusten takia keväältä kesään.

– Mahdolliset muutokset maksukyvyssä otetaan pankkien toimesta huomioon ja jokaisen asiakkaan tilannetta arvioidaan tapauskohtaisesti, hän kokoaa.

Kesälomilla on aikaa haaveilla kodista

Suurin osa suomalaisista viettää tänä kesänä lomansa kotona ja Suomessa. Se vauhdittaa OP Pohjois-Karjalan toimitusjohtaja Jaana Reimasto-Heiskasen mukaan asuntokauppaa.

–Meillä kaikilla on nyt paremmin aikaa suunnitella kotiin ja asumiseen liittyviä asioita ja toteuttaa niihin liittyviä unelmia, Reimasto-Heiskanen arvioi.

Toisaalta hän uskoo, että koronan talousvaikutukset tulevat myöhemmin.

– Niiden suuruutta on mahdotonta arvioida ennen koronapandemian päättymistä, Reimasto-Heiskanen arvelee.

Tällä hetkellä ihmisillä on rohkeutta ja halua ottaa lainaa. Asuntokauppoja vilkastuttaa vuosittain sekin, että opiskelijavalinnat on julkistettu heinäkuussa.

– Pienten kerrostalo-osakkaiden myynti vilkastuu joka vuosi tähän aikaan opiskelijoiden asunnonetsinnän myötä. Ostajina on erilaisia perhekuntia, Reimasto-Heiskanen kertoo.

Lue lisää:

Asuntokaupat palasivat kesäkuussa edellisen vuoden tasolle – "Ostajien ja myyjien luottamus markkinaan on nyt palautunut"