Oppositio haastoi pääministeri Marinia EU:n elvytyspaketista A-studiossa: "Kannettu vesi ei kaivoa kohenna" – katso tallenne keskustelusta

Pääministeri Marinin mukaan noin kolmasosa Euroopan unionin elvytyspaketista käytetään ilmastotoimiin.

Euroopan unioni
Riikka Purra, Kai Mykkänen, Sakari Sirkkanen ja Sanna Marin A-studiossa.
Kokoomuksen Kai Mykkänen ja perussuomalaisten Riikka Purra haastavat pääministeri Sanna Marinin (sd.) illan A-studiossa.

Opposition edustajat haastoivat pääministeri Sanna Marinia (sd.) Euroopan unionin elvytyspaketista keskiviikon A-studiossa.

Kokoomuksen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Kai Mykkänen oli huolissaan siitä, että elvytyspaketilla tuetaan jo pitkään heikossa asemassa olleita Euroopan maita ilman, että niiden pitää sitoutua taloudellisiin uudistuksiin.

– Tarvittaisiin toisenlainen sopimus, jotta Eurooppa etenisi vauraaksi ja hyvinvoivaksi. Tämä on pitkään heikossa asemassa olleiden maiden avustamista. Tässä on epäilys siitä, että kannettu vesi ei kaivoa kohenna, Mykkänen sanoi.

Perussuomalaisten varapuheenjohtajan Riikka Purran mukaan ei ole mikään yllätys, että Suomi on paketissa nettomaksaja.

– Tiedämme, että Suomen taloustilanne on huono ja komission arvioiden mukaan olemme hitaan kasvun tiellä. Elvytyspolitiikkamme nostaa veroastetta ja pakottaa leikkauksiin. Tällaisessa tilanteessa siirrämme rahaa Etelä-Eurooppaan, Purra sanoi.

Pääministeri Marinin mukaan Suomi onnistui saavuttamaan neuvotteluissa keskeisiä tavoitteitaan.

– Onnistuimme kohtuullisen hyvin neuvotteluissa. Avustusten tasoa laskettiin alkuperäisestä ehdotuksesta ja sopimukseen kirjattiin selkeästi tarkkarajaisuus, eli se, että jäsenmaille on määrätty enimmäisvastuut, Marin sanoi.

Kolmasosa paketista ilmastotoimiin

EU-johtajat saavuttivat tiistaina sovun ehdotuksesta EU:n elvytyspaketiksi. 1,8 tuhannen miljardin euron paketista neuvoteltiin Brysselissä peräti neljä päivää.

EU-huippukokouksessa neuvoteltu kompromissi sisältää 1074 miljardia euroa rahoitusta EU:n monivuotisen rahoituskehyksen kautta, ja 750 miljardin suuruisen kertaluonteisen elpymisvälineen. Kertaluonteisesta potista 360 miljardia on lainaa ja 390 miljardia avustuksia.

Pääministeri Marinin mukaan noin kolmasosa Euroopan unionin elvytyspaketista käytetään ilmastotoimiin. Tukirahaa ohjataan myös digitalisaation ja kilpailukyvyn edistämiseen.

– Se on merkittävä edistysaskel, joka on tähän vahvasti kytketty. Sitä ei voida väheksyä, Marin sanoi.

Perussuomalaisten Riikka Purran mukaan on hullunkurista, että EU kertoo jäsenmaille, mihin nämä voivat investoida. Purran mukaan on selvää, että elvytyspaketin myötä EU on matkalla kohti liittovaltiota.

– Finanssiliitto on liittovaltion esikartano ja näin tulee tapahtumaan, Purra sanoi.

Myös kokoomuksen Kai Mykkänen pelkää, että EU on muuttumassa tulonsiirtounioniksi, jossa varakkaat jäsenmaat takaavat muiden jäsenmaiden velkoja.

– Se johtaa moraalikatoon ja siihen, että naapurin tullessa apuun ei tarvitse laittaa omaa taloa kuntoon.

Mykkäsen mukaan kokoomus edellyttää, että kokonaisveroaste ei nouse elvytyspaketin ja monivuotisen rahoituskehyksen myötä.

"Emme ole erillinen saareke"

Pääministeri Marin huomauttaa, että elvytyspaketti vastaa koronakriisin taloudellisiin seurauksiin. Marin muistuttaa, että Suomi ei ole kuitannut yhteisvastuullista velkaa, vaan sopimuksessa on määritelty kunkin jäsenmaan enimmäisvastuut.

– Olemme vastuussa vain siitä osiosta. Yleinen puhe siitä, että Suomi vastaisi kaikista muiden veloista, ei pidä paikkansa.

Marin kysyi Purralta, mikä olisi perussuomalaisten vastaus kriisin hoitoon.

– Onko vastaus se, että emme tee mitään? Ette tekään voi kieltää sitä, että Suomen vienti on täysin riippuvainen Euroopan ja maailman taloudesta. Emme ole mikään erillinen saareke.

Purran mukaan taloudellinen elvytys pitäisi tehdä kansallisesti.

– Suomi on tehnyt mahdottoman paljon kansallista elvytystä ja tämä olisi mahdollista myös muille maille. Mikäli ne ovat hoitaneet oman taloutensa niin huonosti, että eivät saa enää lainaa markkinoilta, ei se varsinaisesti ole Suomen ongelma.

Lue lisää:

Pääministeri Sanna Marin EU:n elvytysrahastosta: "Voin selkä suorana sanoa, että onnistuimme neuvotteluissa hyvin"

Kirjeenvaihtajan analyysi: EU teki historiansa suurimman rahoituspaketin vaikeimmissa mahdollisissa oloissa – hintana haavoja ja mustelmia

Kolme arviota EU-neuvotteluiden tuloksista: Sopimus itsessään tärkeä, budjetissa ei suuria uudistuksia, Suomi riippuvainen elvytysrahaston toimivuudesta

Valtiovarainministeri Matti Vanhanen Ylen aamussa: Suomi ei ollut liian kiltti – "nuukat maat" edelleen suurempia nettomaksajia