Kulmuni kaarsi kierroksellaan Lappiin – keskustan puheenjohtajavaaliin enää kuusi viikkoa

Keskustan kannatus on alamaissa, mutta Kulmuni ei ota tästä syytä omille niskoilleen.

Katri Kulmuni
Katri Kulmuni yleisötilaisuudessa Kemissä
Antti Ullakko / Yle

Keskustan puheenjohtajana jatkokautta hakeva Katri Kulmuni on kiertänyt maata jo pari viikkoa, jopa seitsemän tilaisuuden päivätahdilla. Torstaina hän tapasi ihmisiä kotikulmillaan Torniossa ja Kemissä.

Katri Kulmuni yleisötilaisuudessa Kemissä
Katri Kulmuni yleisötilaisuudessa KemissäAntti Ullakko / Yle

Kulmuni on ilmoittautunut puheenjohtajakisaan hyvissä ajoin. Toistaiseksi hän on ainoa ehdokas. Todennäköinen haastaja ja ennakkosuosikki Annika Saarikko on luvannut ilmoittaa ehdokkuudestaan elokuun aikana.

36-vuotias Saarikko on palaamassa politiikkaan. Hän aloittaa tiede- ja kulttuuriministerinä elokuun alussa, ja tehtävää Saarikon äitiysvapaan ajan hoitanut Hanna Kosonen palaa kansanedustajaksi.

Kiertää kaikki maakunnat

Kulmuni on Oulun puoluekokouksen aikaan ollut puheenjohtajana melko tarkkaan vuoden. Hänet valitsi puheenjohtajaksi ylimääräinen puoluekokous Kouvolassa viime syyskuussa 1092 äänellä, puolustusministeri Antti Kaikkonen sai 829 ääntä.

Erottuaan valtiovarainministerin tehtävästä Kulmuni lupasi kiertää kenttää. Nyt tämä kierros on menossa, mutta sitä ei markkinoida puheenjohtajavaalin kampanjointina, vaan enemmänkin kuntavaalikampanjointina.

– Keskustalla on laaja kuntavaalikierros. Olen kiertänyt jo kolmatta viikkoa. Jokainen maakunta kierretään ja suurimmissa maakunnissa ollaan parikin päivää, Kulmuni kertoo.

Kuntavaaleissa menestyminen onkin Kulmunille tärkeä asia. Heti valinnan jälkeen hän julisti tavoitteekseen nostaa puolueen ääniosuutta ensi vuoden kuntavaaleissa. Hän totesi tuolloin ettei riitä että keskusta on kymmenen prosentin puolue, vaan kannatus on saatava 20 prosentin tasolle.

Puheenjohtajaksi valinnasta on kohta 11 kuukautta, ja kuntavaaleihin on aikaa enää yhdeksän kuukautta. Gallupkannatus on ollut matala eli noin 11 prosentin paikkeilla koko Kulmunin puheenjohtajakauden ajan. Kulmuni katsoo, että kyse ei ole pelkästään hänen puheenjohtajakaudestaan.

– Keskustan kannatus on laskenut viimeiset neljä vuotta. Vuosi sitten me koimme historiallisen suuren vaalitappion, ja suomalaisten luottamuksen takaisin saaminen on pitkä tie. Sillä tiellä ollaan nyt kulkemassa. Me kuuntelemme ihmisten huolia ja murheita. Nyt on aika kääntää tappioiden sarja ylöspäin.

Keskustan puheenjohtajan Suomen kierros Kemissä
Antti Ullakko / Yle

Kulmunille halutaan vastaehdokas

Yle teki heinäkuun alkupuolella kyselyn keskustavaikuttajille puheenjohtaja-asetelmasta. Annika Saarikko sai kyselyssä 47 prosentin kannatuksen, Katri Kulmunin kannatus oli 38 prosenttia. Kantaansa ei osannut sanoa 15 prosenttia vastaajista. Kyselyyn vastasi noin puolet keskustavaikuttajista. Heistä 66 prosenttia on sitä mieltä, että Kulmunille pitäisi saada vastaehdokas.

Puolueen matala kannatus tekee Kulmunin tilanteesta tukalan. Helmikuussa haastajaa Kulmunille kaipasi vain 24 prosenttia vastaajista.

Kemiläinen Timo Kakko on tyytyväinen Kulmuniin. Hän ei ole yhtään varma, että Saarikko voittaa puheenjohtajakisan.

– Katri olisi saanut jatkaa ministerinä, koska Lappi tarvitsee oman ministerin. Nyt kun hän jätti sen tehtävän, niin ei se varmaan ole hyväksi Lapille. Tuntuu, että hän liian helposti luopui siitä valtionvarainministerin tehtävästä. Ei kai se hänen vikansa ollut.

Kemiläinen Timo Kakko Ylen haastattelussa Kemin Prisman edustalla
Kemiläinen Timo Kakko on tyytyväinen Katri KulmuniinAntti Ullakko / Yle

"Semmoinen maaseudun tyttö"

Kemiläinen Jouko Ervelius on Kakon kanssa samoilla linjoilla. Ervelius tuli tapaamaan Kulmunia, vaikka on toisen puolueen jäsen.

– Se hässäkkä joka syntyi, ei johtunut hänestä, mutta hän kantoi vastuun. Katri on hyvin suoraselkäinen henkilö. Semmoisia puoluejohtajia pitäisi olla muissakin puolueissa, Ervelius sanoo.

Torniossa Kulmunin tapasivat myös lapsuuden naapurit Paula ja Matti Salminen. He ovat kannustaneet Kulmunia koko hänen uransa ajan.

– Minusta hän on semmoinen maaseudun tyttö ja ajattelee koko maan asutusta. Se on tärkeää nykyaikana, että mekin voidaan täällä elää ja olla, kertoo Paula Salminen.

– Hän on jämerä tyär, jatkaa Matti Salminen.

Salmisilla on myös selkeä viesti Kulmunille.

– On vain oma itsensä ja muistaa myös levähtää välissä ettei vedä itseään oikein piippuun.

Keskustan puoluekokous pidetään Oulussa 4.-6. syyskuuta. Puheenjohtajavaali järjestetään lauantaina 5. syyskuuta. Katri Kulmuni täyttää puoluekokouksen ensimmäisenä päivänä 33 vuotta.