Syötävien pähkinöiden kasvatusta kokeillaan Suomessa – mukana lajikkeita, joiden viljelyä ei ole ennen pidetty mahdollisena

Pähkinöiden viljelyn uskotaan yleistyvän Suomessa lähitulevaisuudessa.

Pähkinät (Ruoka)
saksanpähkinöitä kämmenellä
Saksanpähkinä on maailmalla yleisimmin viljelty jalopähkinä.Arboretum Mustila

Suomen suurimmassa puulajipuistossa alkaa pähkinäkasvien kasvatuskokeilu. Kouvolassa sijaitsevan Mustilan arboretumin mukaan tarkoitus on selvittää syötävien pähkinöiden viljelymahdollisuuksia Suomessa.

Kokeiluhankkeessa selvitetään ja valikoidaan lupaavia, runsassatoisia pähkinäpensaan viljelykantoja eri puolilta maata. Kotimaisen jo Etelä-Suomessa viljeltävän pähkinäpensaan lisäksi mukaan otetaan myös ulkomailla valikoituja lajikkeita.

Kokeiluun kuuluu muun muassa amerikanjalopähkinän, mustajalopähkinän ja herttajalopähkinän siementaimia, sekä eri lajien ja lajikkeiden välisiä risteymiä.

Pähkinäpensas menestyy viljeltynä Keski-Suomessa asti. Monet pähkinäpensaan ulkomaalaiset lajikkeet ovat menestyneet Suomessa maantieteellisesti myös vielä Vaasan korkeudella.

Jalopähkinöitä on kasvatettu Suomessa aikaisemmin jo koristepuina, mutta ne tuottavat myös syötäviä pähkinöitä. Maailmalla yleisimmin viljelty jalopähkinä on saksanpähkinä.

Toistaiseksi sen viljelyä ei ole pidetty mahdollisena Suomessa, mutta kasvatuskokeilussa on mahdollisuus kokeilla esimerkiksi valkovenäläisten saksanpähkinän siementaimien viljelyä.

Menestystä Ruotsissa

Valkovenäläisiä saksanpähkinän siementaimia on viljelty Ruotsin itärannikolla, jossa ne ovat osoittautuneet talvenkestäviksi ja tulleet aikaisin satoikään.

Mustilan arboretumista arvioidaan, ettei pähkinöiden potentiaaliin ole vielä täysin herätty Pohjoismaissa. Arboretumissa uskotaan, että pähkinöiden viljely tulee yleistymään Suomessa lähitulevaisuudessa.

Kokeilu toteutetaan yhteistyössä asiaan perehtyneiden taimitarhojen, koetilojen ja alan ammattilaisten kanssa.

Pähkinähankkeen kasvatuskokeet järjestetään siinä mukana olevien toimijoiden ja yksityisten harrastajien toimesta eri puolilla Suomea.