Koronavirus esti yleisön saapumisen Utøyan joukkomurhan uhrien muistotilaisuuteen – "Tuntuu pahalta, kun emme voi halata"

77 ihmisen hengen vaatineista Utøyan ja Oslon terrori-iskuista on kulunut yhdeksän vuotta.

Norja
Kaukaa otettu kuva muistomerkin edessä seisovista kolmesta naisesta ja kahdesta turvamiehestä.
Oslossa keskiviikkona järjestettyyn muistohetkeen osallistuivat Työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ina Rangønes Libak, kansallista tukiryhmää johtava Lisbeth Røyneland ja pääministeri Erna Solberg. Kuvassa myös kaksi turvamiestä.Heiko Junge / EPA

Norjassa on tänään keskiviikkona muisteltu vuoden 2011 terrori-iskujen uhreja poikkeuksellisissa oloissa.

Koronaviruksen vuoksi terrori-iskujen tapahtumapaikoille Oslon keskustassa ja Utøyan saarella voitiin päästää vain muutamia ihmisiä.

Erna Solberg ja muista muistojuhlaan osallistuneita kukkakimput kädessään.
Pääministeri Erna Solberg (vasemmalla), Työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ina Rangønes Libak (keskellä), entinen pääministeri ja nykyinen Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg (sininen paita) sekä Työväenpuolueen puheenjohtaja Jonas Gahr Støre (oikealla) osallistuivat Utøyan muistotilaisuuteen. Berit Roald / EPA

Muistohetket välitettiin norjalaiskoteihin suorina lähetyksinä. Kansallista tukiryhmää johtava Lisbeth Røyneland pukikin monen tunteet sanoiksi muistohetkessä Utøyan saarella.

– Tuntuu kummalliselta ja hieman pahaltakin, ettemme voi olla täällä tänään yhdessä ja keskustella ja halata. Aika, jota elämme on ja on ollut vaativaa. Pandemia vahvistaa monissa epävarmuuden ja pelon tunteita, Røyneland sanoi Norjan yleisradioyhtiön NRK:n mukaan (siirryt toiseen palveluun).

– Muista, että vaikkemme olekaan fyysisesti yhdessä, olemme silti yhdessä yhteisönä, lohdutti omissa muistosanoissaan Työväenpuolueen nuorisojärjestön puheenjohtaja Ina Rangønes Libak niitä, jotka eivät tänä vuonna päässeet paikalle.

Jens Stoltenberg taustallaan Oslon muistomerkki.
Nykyinen sotilasliitto Naton pääsihteeri Jens Stoltenberg toimi Norjan pääministerinä vuoden 2011 terrori-iskujen aikaan.Heiko Junge / EPA

Äärioikeistolainen terroristi räjäytti 22. heinäkuuta 2011 autopommin Oslon keskustan hallintokorttelissa ja matkusti sen jälkeen Utøyan saarelle, jossa oli meneillään Työväenpuolueen nuorisojärjestön kesäleiri. Saarella terroristi murhasi 69 ihmistä, joista valtaosa oli nuoria. Oslon räjähdyksessä kuoli kahdeksan ihmistä.

Murhista tuomittu norjalaismies istuu parhaillaan 21 vuoden vankeustuomiota.

– Pidämme sydämemme lämpiminä, emmekä koskaan unohda, Lisbeth Røyneland lupasi keskiviikkona uhrien muistomerkillä Utøyalla.

Aftenposten-lehti (siirryt toiseen palveluun) on koonnut 22. heinäkuuta 2011 kuolleista ihmisistä muistosivun, jolla kerrotaan näiden elämästä ja tulevaisuuden haaveista.

Lisää aiheesta:

Norjalaissarja kuvaa Utøyan terrori-iskun yhteiskunnallisesta näkökulmasta – käsikirjoittaja: "Monet sanovat, että tältä tuntui, kun se tapahtui"

Norjan turvallisuuspalvelu varoittaa: Äärioikeisto voi tehdä terrori-iskun muslimeja, juutalaisia tai poliitikkoja vastaan

Vastustus pysäyttää Utøyan uhrien muistomerkin rakentamisen Sørbråtenin niemelle

Tilaa uutiset koronaviruksesta

Saat Ylen tärkeimmät koronavirusuutiset sähköpostiisi kerran päivässä.

Siirry tilaamaan

Luotettavia koronauutisia nopeasti suoraan puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus