Hyppää sisältöön

Trump uhkaa lähettää liittovaltion joukot seuraavaksi Chicagoon

Trumpin mukaan Chicagon demokraattijohtajat eivät ole onnistuneet samaan suurkaupungin rikollisuutta kuriin.

Trump on uhannut lähettää joukkoja yhdysvaltalaiskaupunkeihin tukahduttamaan rasismia vastustavia mielenosoituksia. Kuva: Yuri Gripas / EPA

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump ilmoitti keskiviikkona lähettävänsä liittovaltion joukkoja Chicagon ja Albuquerquen kaupunkeihin taistelemaan rikollisuutta vastaan. Valtaosa joukoista, noin 200 viranomaista lähetetään Chicagoon ja muutama kymmenen Albuquerqueen.

Valkoisessa talossa pitämässään puheessa Trump haukkui Chicagon demokraattijohtajat, jotka eivät presidentin mukaan ole onnistuneet saamaan kaupungin rikollisuutta hallintaansa.

Trump perustelee joukkojen lähettämistä lain ja järjestyksen retoriikalla, mutta hänen arvioidaan tähtäävän rasismia vastustavien mielenosoitusten tukahduttamiseen.

Viranomaisten mukaan Chicagoon ei olla kuitenkaan lähettämässä armeija-asuisia, tunnuksettomia erikoisjoukkoja, joita on ollut viime aikoina katukuvassa Oregonin osavaltiossa sijaitsevassa Portlandin kaupungissa. Sen sijaan kaupunkiin lähetetään muun muassa FBI:n agentteja ja muita liittovaltion turvallisuusviranomaisia.

Portlandissa erikoisjoukkojen on kerrottu muun muassa ajaneen kaupungissa tunnuksettomilla autoilla ja kaapanneen mielenosoittajia kaduilta. Mielenosoittajia kohti oli myös nähty käytettävän kyynelkaasua sekä ammuttavan kumiluoteja.

Mielenosoitukset ovat jatkuneet Portlandissa Oregonin osavaltiossa siitä saakka, kun afroamerikkalainen George Floyd kuoli kiinniottotilanteessa toukokuun loppupuolella.

Trump haluaisi palkata lisää poliiseja

Rasisminvastaisten mielenosoitusten aalto on levinnyt eri puolille maailmaa Floydin kuoleman jälkeen. Trump on pyrkinyt toistuvasti maalaamaan mielenosoittajista kuvaa radikaalina vasemmistona, joka pyrkii tuhoamaan koko maan.

Mielenosoituksissa on vaadittu myös muun muassa uudistuksia poliisilaitosten toimintaan ja rahoitukseen.

Trump kertoi keskiviikkona, että hän haluaisi tehdä "lainvalvonnasta vahvempaa, ei heikompaa". Hänen mielestään rahoituksen leikkaamisen sijaan poliiseja pitäisi palkata lisää.

Yhdysvaltain kotimaan turvallisuudesta vastaava ministeri Chad Wolf puolusti eilen liittovaltion joukkojen tekemiä pidätyksiä Portlandissa. Hänen mukaansa kaupunkiin oli pakko lähettää joukkoja, koska paikallisen poliisin läsnäolo on puutteellista.

Pormestarit: Perustuslain vastaista

Maanantaina Atlantan, Washingtonin, Seattlen, Chicagon, Portlandin ja Kansas Cityn pormestarit kertoivat kirjeessä Wolfille ja oikeusministeri William Barrille, että kutsumattomien puolisotilaallisten joukkojen tulo kaupunkiin on perustuslain vastaista.

Missourin osavaltiossa sijaitsevassa Kansas Cityssa on ollut kuluneen kuun aikana käynnissä laaja liittovaltion operaatio rikollisuuden kitkemiseksi.

Kaupunkiin on lähetetty muun muassa satoja FBI:n agentteja sen jälkeen, kun alueen aseväkivalta on ryöstäytynyt käsistä.

Uutistoimisto AP:n mukaan paikalliset ovat pääosin ottaneet kiitollisuudella vastaan liittovaltion avun. Toisaalta kansalaisoikeusaktivistit ovat vastustaneet sitä, että liittovaltion agentit sotkeutuvat paikallisten rikosten tutkintaan.

Viranomaisten mukaan toisin kuin Portlandissa, Kansas Cityssa liittovaltion joukot eivät ole suojelemassa liittovaltion rakennuksia, vaan tekevät paikallisen poliisin kanssa yhteistyötä muun muassa murhien ja muiden väkivaltarikosten tutkinnassa.

Ampumisten määrä on lisääntynyt

Ampumisten määrä on lisääntynyt joissakin Yhdysvaltain kaupungeissa kesän aikana. Oikeusministeriön mukaan Chicagossa on ammuttu jo pelkästään edellisen viikonlopun aikana 60:tta ihmistä, joista 14 on kuollut.

Trump uhkaili joukkojen lähettämisellä jo maanantaina, jolloin hän suitsutti Oregonin Portlandiin lähetettyjen liittovaltion joukkojen työtä ja julisti lähettävänsä liittovaltion viranomaisia myös muihin "demokraattijohtoisiin" kaupunkeihin.

Joukkojen lähettämistä on perusteltu paitsi aiemmin mainitulla lain ja järjestyksen retoriikalla, myös tarpeella suojella liittovaltion rakennuksia ja omaisuutta.

Lue myös:

.
.