Jopa kymmeniä kuollut ilmaiskuissa Afganistanissa – joukossa siviilejä ja talibaneja

Yhdysvaltain asevoimien tiedottaja kertoi, ettei USA:n armeija ole osallistunut keskiviikkona tehtyihin ilmahyökkäyksiin.

Afganistan
Joukko univormupukuisia miehiä seisoo osittain romahtaneen rakennuksen raunioilla. Taustalla näkyy lumista maisemaa.
Afganistanin turvallisuusjoukot tarkastelevat Talibanin iskussa romahtanutta rakennusta Wardakissa. Kuva on viime vuoden helmikuulta.Jawad Jalali / EPA

Afganistanissa hallituksen joukot ovat tehneet tuhoisia ilmaiskuja. Tiedot kuolonuhrien määrästä ovat osin epäselviä.

Silminnäkijöiden mukaan ainakin 14 ihmistä on saanut surmansa Heratin maakunnassa tehdyssä iskussa Afganistanin länsiosassa. Kuolleiden joukossa on naisia ja lapsia.

Isku kohdistui satojen ihmisten kokoontumiseen Adraskanin alueella . Väkijoukko oli ottamassa vastaan vankilasta vapautunutta entistä taliban-taistelijaa. Taistelija oli vapautettu osana vankienvaihto-operaatiota, jonka tavoitteena oli edistää neuvotteluja hallituksen ja Taliban-liikkeen välillä.

YK on tuominnut iskun ja vaatinut siitä tutkintaa. Taliban-liike varoitti, että vapautettuja vankeja vastaan iskeminen horjuttaa helmikuussa tehtyä sopimusta.

Paikallisten viranomaisten mukaan alueella on tapahtunut ainakin kaksi ilmaiskua. Adraskanin kuvernööri kertoi, että kuolleiden joukossa on ainakin kahdeksan siviiliä.

– Tähän mennessä 45 ihmistä on kuollut ilmaiskuissa Kham Ziaratin alueella. Kuolleiden joukossa on taliban-taistelijoita, sanoi kuvernööri Ali Ahmad Faqir Yar uutistoimisto Reutersin mukaan.

Taliban-liike puolestaan ilmoitti, että kahdessa ilmaiskussa Heratissa on saanut surmansa kahdeksan siviiliä ja 12 on haavoittunut.

Yhdysvallat kiisti osallisuutensa

Yhdysvaltain asevoimien tiedottaja kertoi, ettei USA:n armeija ole osallistunut keskiviikkona tehtyihin ilmahyökkäyksiin. Afganistanin puolustusministeriö ei ole kommentoinut iskuja.

Yhdysvallat sopi helmikuussa ääri-islamilaisen Taliban-liikkeen kanssa ryhtyvänsä vetämään joukkoja Afganistanista tietyin ehdoin. Sopimuksen toivottiin avaavan tietä rauhaneuvotteluille Afganistanin hallituksen ja talibanien välille.

Neuvottelut eivät ole kuitenkaan edistyneet, sillä osapuolet eivät ole löytäneet sopua esimerkiksi vankien vapauttamisessa, jota Taliban-liike oli vaatinut.

Teinityttö surmasi Taliban-taistelijoita

Afganistanista on raportoitu myös teinitytöstä, joka on surmannut kaksi taliban-taistelijaa.

15-vuotias Qamar Gul surmasi taistelijat viime viikolla näiden hyökättyä hänen kotiinsa syrjäisessä kylässä yöllä Ghorin maakunnassa. Hyökkääjät olivat ensin surmanneet Gulin vanhemmat talon pihalla, mikä sai raivostuneen Gulin tarttumaan kotona säilytettyyn aseeseen.

Myös hänen 12-vuotias veljensä tuli apuun.

– En enää pelkää heitä ja olen valmis taistelemaan heitä vastaan, Gul kertoi uutistoimisto AFP:lle. Tyttö on sijoitettu hänen sukulaisensa kotiin ja hänellä on turvanaan vartijoita.

New York Times -lehden mukaan ääriliikkeen hyökkäyksessä oli kyse myös perheriidasta: yksi hyökkääjistä oli Gulin aviomies, joka oli riitautunut perheen kanssa ja aikoi hakea puolisonsa mukaansa väkisin. Viranomaisten mukaan hyökkääjät surmasivat kylän päällikkönä toimineen Gulin isän, koska hän kannatti Afganistanin hallitusta.

Kuva Gulista poseeraamassa aseen kanssa on levinnyt afganistanilaisilla verkkosivuilla. Sosiaalisessa mediassa hänen tekoaan on kiitelty ja sadat ihmiset ovat vaatineet hänelle suojelua tai hänen kuljettamistaan turvaan Afganistanista.

Myös Afganistanin presidentti Ashraf Ghani ja puolustusministeri Munera Yousufzada ovat kiittäneet tytön tekoa.

Lue myös:

Talibanit teloittivat 10-vuotiaan tytön isän – nykyään Nadia Nadim on yhdeksää kieltä puhuva urheilutähti, joka lataa suorat sanat unohdetusta kriisistä koronaviruksen keskellä

Lähteet: Reuters, AP, AFP