1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Tulostiedot

Nesteen liikevaihto romahti raakaöljyn hinnan mukana, UPM:ssä iso pudotus, Kesko teki koronakeväänä ennätystuloksen – Yle seurasi tulospäivääyritykset koronakriisissä

Neste odottaa epävakauden jatkuvan. Ruoan vähittäiskauppa kasvoi Keskossa yli 12 prosenttia.

Tulostiedot
Myyjä täyttää kaupan kylmäkaappia.
Kesko antoi heinäkuussa positiivisen tulosvaroituksen, sillä kehitys muun muassa rakentamisen ja päivittäistavarakaupan parissa on ollut koronaepidemian aikana ennakoitua vahvempaa. Tiina Jutila \ Yle

Kotimaan pörssiyhtiöt julkistivat alkuvuoden tuloksiaan tänään torstaina. Tuloksistaan kertoivat muun muassa Kesko, Neste ja UPM. Jo aiemmin tuloksensa ovat julkaisseet muun muassa Kone ja Stora Enso.

Yritysten tänään raportoiman vuosineljänneksen toiminta on monissa tapauksissa kärsinyt suuresti koronaepidemiasta. Huonoja uutisia on osattu odottaa laajalla rintamalla, erityisesti metsä- ja konepajateollisuudessa.

Yle seurasi tulospäivää tässä jutussa.

Valmet paransi hieman tulostaan, mutta uusien tilausten määrä laski

Konepajayhtiö Valmetin liikevoitto nousi huhti-kesäkuussa 62 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 56 miljoonasta eurosta. Liikevaihto pysyi liki ennallaan, mutta saadut tilaukset supistuivat 24 prosentilla.

Toimitusjohtaja Pasi Laine pitää vuosineljännestä kohtuullisen hyvänä koronakriisistä huolimatta. Hänen mukaansa monet asiakkaat rajoittivat pääsyä tiloihinsa, mikä johti häiriöihin erityisesti Valmetin kenttäpalveluissa ja tehdasparannusprojekteissa.

Kesäkuussa Valmet osti noin 15 prosenttia venttiiliyhtiö Neleksestä, joka syntyi Metson ja Outotecin fuusioituessa.

– Valmetin tavoitteena on olla mukana Neleksen kehityksessä aktiivisesti ja pitkällä aikajänteellä, Laine sanoo tiedotteessa.

Ruotsalainen Alfa Laval on tehnyt ostotarjouksen Neleksestä. Laine on arvostellut ostotarjousta.

– Neles on hyvä ja laadukas globaali yhtiö, jonka liiketoiminnasta suuri osa on toistuvaa, ja jolla on vahva asema sellu- ja paperiteollisuudessa, hän arvioi.

Valmet on prosessiteknologian, automaatioratkaisujen ja palvelujen toimittaja ja kehittäjä sellu-, paperi- ja energiateollisuudelle.

Nesteen liikevoitto laski huhti-kesäkuussa

Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 255 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 367 miljoonasta eurosta.

Teiskontien Nesteen huoltoasema.
Nesteen liikevaihdon lasku johtui pääasiassa raakaöljyn hinnan laskusta.Antti Eintola / Yle

Toisen neljänneksen liikevaihto oli noin 2,6 miljardia euroa, kun se vuosi sitten oli noin 4,1 miljardia euroa.

Liikevaihdon lasku johtui yhtiön mukaan pääasiassa raakaöljyn hinnan laskusta, jolla oli noin 1,1 miljardin euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon.

Öljytuotteiden myyntimäärien laskulla oli noin 400 miljoonan euron negatiivinen vaikutus liikevaihtoon.

Neste odottaa epävakauden jatkuvan öljytuotteiden sekä uusiutuvien raaka-aineiden markkinoilla koronaviruspandemian takia.

Ensimmäisellä vuosineljänneksellä tammi–maaliskuussa Nesteen vertailukelpoinen liikevoitto nousi 408 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 378 miljoonasta eurosta.

Uusiutuvissa tuotteissa myyntimäärät olivat korkeat, ja niiden osalta syntyi uusi tuotantoennätys. Tulos nousi, vaikka öljyn hinta putosi merkittävästi jo ensimmäisen neljänneksen aikana.

Yhtiö arvioi konsernin koko vuoden 2020 investointien olevan noin 850 miljoonaa euroa ilman mahdollisia yritysostoja. Aiemmin koko vuoden investointien arvioitiin olevan noin 950 miljoonaa euroa.

Kesko takoi poikkeuksellisena keväänä ennätystuloksen

Päivittäistavarakauppa Keskon vertailukelpoinen liikevoitto oli huhti-kesäkuussa 155,2 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna samaan aikaan oli 122,5 miljoonaa euroa.

Asiakkaita kaupan kassalla.
Ruoan vähittäismyynti kasvoi Keskossa huhti–kesäkuussa yli 12 prosenttia. Henrietta Hassinen / Yle

Liikevaihto oli 2 815 miljoonaa euroa, kun se viime vuonna oli 2 781 miljoonaa euroa. Pääjohtaja Mikko Helanderin mukaan Keskon toisen vuosineljänneksen tulos oli ennätyksellinen.

Helanderin mukaan muun muassa nopea reagointi sekä rakentamisen ja talotekniikan kaupan suopea markkinatilanne mahdollistivat hyvän tuloksen poikkeusoloissa.

Ruoan vähittäismyynti kasvoi Keskossa huhti–kesäkuussa yli 12 prosenttia. Erityisen rivakasti kasvoi ruoan verkkokauppa, missä Kesko arvioi onnistuneensa kilpailijoitaan paremmin.

Kesäkuussa Keskon ruoan verkkokauppa kasvoi vuositasolla yli 500 prosenttia. Toisella vuosineljänneksellä verkkokaupan osuus päivittäistavaramyynnistä oli yli 4 prosenttia.

Kesko antoi heinäkuussa positiivisen tulosvaroituksen, sillä kehitys muun muassa rakentamisen ja päivittäistavarakaupan parissa on ollut koronaepidemian aikana ennakoitua vahvempaa.

Yhtiö nosti aiempaa tulosohjeistusta koko vuoden jatkuvien toimintojen vertailukelpoisesta liikevoitosta 430–510 miljoonaan euroon. Aiempi arvio oli 400–450 miljoonaa euroa.

UPM:n liikevoitto laski

Metsäyhtiö UPM:n vertailukelpoinen liikevoitto laski huhti–kesäkuussa 203 miljoonaan euroon vuoden takaisesta 345 miljoonasta eurosta.

Kuvassa on metsäyhtiö UPM:n kyltti seinällä.
Paperin hintojen odotetaan UPM:n mukaan hieman laskevan tämän vuoden jälkipuoliskolla alkuvuoteen verrattuna. AOP

Yhtiön liikevaihto laski toisella neljänneksellä 20 prosenttia noin 2,1 miljardiin euroon. Syynä laskuun olivat yhtiön mukaan graafisten paperien toimitusten vähentyminen sekä sellun ja paperin hintojen lasku.

Koronaviruspandemian sulkutoimet vähensivät merkittävästi graafisten paperien kysyntää. Tarrojen ja erikoispaperien kysyntä sen sijaan lisääntyi sulkutoimien aikana.

Paperin hintojen odotetaan UPM:n mukaan hieman laskevan tämän vuoden jälkipuoliskolla alkuvuoteen verrattuna.

Sellun myyntihinnat ovat alhaiset vuoden jälkimmäisen puoliskon alkaessa. Vuoden 2020 vertailukelpoisen liikevoiton odotetaan jäävän selvästi viime vuoden liikevoittoa alhaisemmaksi.

Lue myös: Yritykset koronakriisissä: Johtaako paperin jyrkkenevä alamäki tehtaiden sulkemiseen Suomessa? UPM:n Pesonen: "Ei sitä voi poissulkea"

Huhtamäellä pudotusta, tuottivat koronasuojavarusteita

Huhtamäki Oyj:n liikevaihto laski lähes kymmenen prosenttia 797 miljoonaan euroon vuoden 2020 huhti–kesäkuussa, vuoden toisena neljänneksenä. Viime vuonna saman vuosikvartaalin tulos oli 867 miljoonaa euroa.

Yhtiön toimitusjohtaja Charles Héaulmén mukaan viruspandemian negatiivinen vaikutus on näkynyt maailmanlaajuisesti noutoruokapakkausten osalta.

Laskeneen kysynnän seurauksena yhtiö on käyttänyt vapaana ollutta valmistuskapasiteettia terveydenhuollon ammattilaisille tarkoitettujen suojavisiirien tuottamiseen ja kasvosuojien lanseeramiseen.

Lue lisää:

Yritykset koronakriisissä: SRV:n tornitaloon palkattiin hissivahti ja työvuoroja jumpattiin, mutta suomalaiset rakennushankkeet eivät pysähtyneet koronaan

Yritykset koronakriisissä: Kansan lääkehamstraus loppui, vaikutus tuntui lääkealan tuloksissa

Yritykset koronakriisissä: Koneen Ehrnrooth – "Odotimme Kiinan elpymistä, mutta emme odottaneet sen tapahtuvan näin voimakkaasti"

Stora Enson tulos supistui, SRV pinnisti niukasti plussalle – Yle seurasi tulospäivää

Koneen liikevaihto supistui, Scandicilta synkkiä lukuja, liikevaihto romahti 86 prosenttia – lue Ylen kooste tulospäivästä

Lue seuraavaksi