Lepikot ruskettuvat - kuoriaistoukat aterioivat

Siellä täällä ainakin Pirkanmaalla näkyy ruskettuneita lepikoita. Luonnonvarakeskuksen arvion mukaan syy lienee tietyn kovakuoriaislajin joukkoesiintymä.

hyönteiset
Lepän lehdet ovat pahasti ruskettuneet toukkien ruokailun takia. Kuvassa myös yksi toukka, luultavasti idänlehtikuoriainen.
Tällaista jälkeä näkyy lepikoissa paikka paikoin. Kuvassa ryömii myös yksi todennäköisistä syyllisistä. Jouni Tanninen / Yle

Lepikoiden ruskettuminen ihmetyttää paikoin Pirkanmaalla. Syyksi on arvailtu niin kasvitauteja kuin vaihtelevaa kesäsäätäkin, mutta Luonnonvarakeskuksen mukaan kyseessä näyttäisi olevan hyönteistuho.

Hyönteistieteen professori Matti Koivula Lukesta sanoo kuvien perusteella, että todennäköisin syy on idänlehtikuoriaisen (Agelastica alni) toukkien ruokailu. Mönkijät eivät aluksi haukkaa lehden reunasta, vaan jyrsivät sen pintaan pieniä, ruskeita länttejä vieri viereen.

Kovakuoriaislaji runsastuu Etelä-Suomessa aika ajoin. Aikuinen hyönteinen on vajaan sentin pituinen ja metallinhohtosininen tai -violettinen. Toukka on melko samanvärinen, kuitenkin vähän tummempi.

Yleensä lepät selviävät yhdestä tuhokesästä hyvin, Matti Koivula toteaa. Sama koskee useimpien muidenkin neulas- ja lehtituholaisten jälkiä.

Hyönteismaailmassa on tavallista, että jokin laji runsastuu välillä huomattavasti. Hyönteisiä syövät linnut ja loispistiäiset pitävät kuitenkin huolen siitä, että joukkoesiintymä jää lyhytaikaiseksi.