1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. raviurheilu

Suomenhevosori Vixuksen kaksijakoinen kausi huipentuu Seinäjoella

Vieskerin jälkeläiselle toivotaan ehjää kilpailukokonaisuutta kuninkuuslähtöihin.

Vixus valmistautuu kauden päätavoitteeseen Lumijoella. Kuninkuusraveissa rattaille istahtaa Jorma Kontio. Arkistokuva. Kuva: Anu Leppänen

Lumijoella tällä hetkellä kauden pääkilpailuaan odottava Vixus valittiin kuninkuusraveihin Seinäjoelle. Valintaraati arvioi Vixusta nopeaksi ja nuoreksi. Kimppaorin omistaa Sotkamoon rekisteröity Talli Tosivixut.

Kisaan valikoitui myös Vixuksen täysveli Vixen. Orien isä Viesker onkin Suomen menestynein kylmäverinen. Viesker on voittanut ravikuninkuuden viisi kertaa.

Vixuksen kimppaomistajat miettivät orin ilmoittamista Lahden kuninkuuskilpaan jo viime vuonna, mutta se vielä jäi.

– Vixus on nyt rutinoituneempi ja kypsempi haastavaan kilpailuun, arvioi kimpanvetäjä Tuomo Korhonen Sotkamosta.

Korhonen on odottavin mielin, mutta paineita ei oteta.

– Nuorella hevosella on edessä kilpailuvuosia runsaasti, Korhonen pohtii 7-vuotiaan orin tilannetta.

Vixus ei ole ensimmäistä kertaa arvokilpailuissa. Se on voittanut ikäluokkakilpailuista lähes kaikki ja kerännyt niistä yli 200 000 euron potin.

Kulunut kausi on ollut kaksijakoinen. Ruotsissa Katja Melkon valmennuksessa ollut Vixus pääsi Solvallan Elitkampeniin, mutta lähtö kompastui sairasteluun. Vaikka Vixus selviytyikin lähdöstä, hevosen paras terä jäi puuttumaan ja myöhemmin selvisi orin kärsivän limaisuudesta.

Kesäkuussa Norjassa tuli kauden huippuaika 19,2a / 1600 metriä. Samalla Vixus liittyi niiden harvojen suomenhevosten joukkoon, joka on kellottanut alle 1.20.0. Vixuksen isä Viesker oli ensimmäinen kyseisen ajan alittanut. Tuon ajan alle kellottaneita suomenhevosia eli alkuperäisrodun edustajia kutsutaan superjuoksijoiksi.

Kuninkuusravien kokonaisuuteen kuuluu kolme lähtöä kahden päivän aikana. Kilpailujen matkat ovat ensimmäisen päivän 2 100 metriä ja toisen päivän 1 609 ja 3 100 metriä.

Kilpailua on arvioitu yhdeksi maailman vaativimmaksi ravikilpailuksi. Kuninkuus- ja kuningatarkilpailuihin voivat osallistua vain kantakirjatut suomenhevosorit ja -tammat.

Kuninkuusravien ominaispiirre on vuosittain vaihtuva järjestämispaikkakunta. Poikkeustilanteen vuoksi Seinäjoella järjestetään ravivuoden päätapahtuma nyt kaksi kertaa peräkkäin, tänä ja ensi vuonna.

Ohjastajana kuninkuuslähdöissä Vixuksella on maineikas raviohjastaja Jorma Kontio. Osaomistajalla, sotkamolaisella Tuomo Korhosella on maltilliset odotukset tuleviin kilpailulähtöihin. Toimittajana Arto Loukasmäki.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)