HSL:n palvelut heikkenevät pääkaupunkiseudulla – liikenneministeri: "Emme ryhdy valtion puolelta ohjaamaan kunnallista päätöksentekoa"

Muutokset vaikuttavat erityisesti bussi- ja junaliikenteessä. Metroliikenne lisääntyy aiempien suunnitelmien mukaisesti.

HSL:n matkustajamäärät eivät ole vielä palanneet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle. Kuvituskuva. Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Joukkoliikenteen palvelut heikkenevät pääkaupunkiseudulla 10. elokuuta alkaen.

Helsingin seudun liikenne (HSL) kertoo joutuvansa lakkauttamaan joitain linjoja ja harventamaan osaa vuoroista äkillisesti heikentyneen taloustilanteen vuoksi. Muutokset vaikuttavat erityisesti bussi- ja junaliikenteessä.

Koronapandemia on aiheuttanut HSL:lle tuntuvia tulonmenetyksiä ja heikentänyt myös jäsenkuntien taloutta, tiedotteessa kerrotaan (siirryt toiseen palveluun). HSL:n matkustajamäärät eivät ole vielä palanneet koronapandemiaa edeltäneelle tasolle.

– Korona on vaikuttanut HSL:n lipunmyyntiin ja talouteen, ja sitä yritetään nyt paikkailla bussiliikenteen sopeuttamisella, kertoo joukkoliikenteen suunnittelija Tero Mertanen.

Vähennyksiä vuoroihin, joilla on vähän matkustajia

Valtaosa vähennyksistä kohdistetaan HSL:n mukaan niihin ajankohtiin ja vuoroihin, joilla matkustajia on vähän. Harvennukset on suunniteltu niin, ettei minkään yksittäisen alueen palvelutaso heikentyisi liikaa. Käytännössä vuoroja vähennetään Mertasen mukaan erityisesti illan hiljaisista tunneista.

– Tarjontaa on edelleenkin illalla, mutta harvempi vuoroväli alkaa aikaisemmin, hän sanoo.

Myös ruuhka-ajan vuoroja vähennetään linjoilla, joissa on ollut kevään ja kesän aikana ylitarjontaa. Muutamia linjoja lakkautetaan kokonaan. Helsingissä loppuu 67v ja Espoossa ruuhkalinjat 238, 244k ja 565b.

Metroliikenne lisääntyy aiempien suunnitelmien mukaisesti. Tulevaisuudessa tihein mahdollinen 2,5 minuutin vuoroväli Itäkeskuksen ja Tapiolan välillä alkaa aamulla puoli tuntia aiemmin ja jatkuu illalla tunnin pidempään. Monia muita suunniteltuja palvelutason parannuksia jää toistaiseksi toteuttamatta.

Joukkoliikennetuesta iso osa tuli Helsingin seudulle

Liikenneministeri Timo Harakan (sd.) mukaan kaupunkien liikennelaitoksien talous on kevään aikana kärsinyt pahasti. Hätää lievittämään on valtion taholta myönnetty yhteensä sadan miljoonan euron joukkoliikennetuki, josta leijonan osa tulee Helsingin seudulle.

– Toivon, että tämä mahdollistaa sen saman kuin VR:n puolella. VR on ilmoittanut elokuussa palaavansa jossain määrin normaaliin liikennöintiin. Totta kai on terveysturvallisuuden kannalta välttämätöntä, että pystytään pitämään riittävät vuorovälit ja välttämään ruuhkia, sanoo Harakka.

Harakan mukaan kaikkien joukkoliikennetoimijoiden kanssa on kesäkuussa käyty läpi yhteiset pelisäännöt liittyen joukkoliikenteen koronaturvallisuuteen liikennemäärien kasvaessa.

– Emme ryhdy valtion puolelta ohjaamaan kunnallista päätöksentekoa. Ne reunaehdot, joista yhdessä olemme sopineet, niin varmaankin HSL niitä kunnioittaa. Vallankin, kun olemme tulleet tässä joukkoliikennetuessa tätä ymmärrettävää tuskaa myöskin lieventämään, sanoo Harakka.

Voit keskustella aiheesta lauantaihin 25.7. kello 23:een saakka.

Lue myös: