Sinilevät lisääntyneet hieman Pirkanmaalla – myös paljain silmin näkymätön limalevä voi aiheuttaa oireita

Runsaasti levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä.

sinilevät
Kangasalan Kirkkojärvi
Arkistokuva Kangasalan Kirkkojärvestä. YLE / Jan Hynnä

Pirkanmaalla on havaittu tällä viikolla sinileviä kuudella valtakunnallisella leväseurantapaikalla. Runsaasti levää havaittiin Kangasalan Kirkkojärvessä. Hieman sinilevää oli Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Ukkijärvessä, Pirkkalassa Pyhäjärven Kranstolpan uimarannassa, Lempäälässä Pyhäjärven Mäyriänrannassa ja Virroilla Marttisenalaisen uimarannassa.

Levätilannetta voi seurata Järviwikistä täältä (siirryt toiseen palveluun).

Lisäksi on kirjattu yleisöhavaintoja sinilevistä Lempäälän Mäyhäjärvestä ja Vanajaveden Kuhanselältä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden edelleen hieman normaalia vähemmän.

Asiasta kertoo Pirkanmaan ely-keskus.

Ihon tuntuminen limaiselta uinnin jälkeen voi johtua limalevästä, joka ei ole myrkyllinen, mutta voi aiheuttaa iho-oireita. Paljain silmin näkymätön levä viihtyy humuspitoisissa, ruskeissa järvivesissä. Uimarin iholla leväsolut hajoavat, iho tulee limaiseksi ja kuivuessaan kiristäväksi. Levä voi aiheuttaa iho-oireita kuten voimakasta punoitusta ja kutinaa. Kutinaa voi estää huuhtomalla ihon uinnin jälkeen puhtaalla vedellä tai kuivaamalla karkealla pyyhkeellä.

Suomen järvi- ja jokivesien on havaittu tummentuneen 1990-luvun puolivälistä alkaen. Sen on aiheuttanut vesistöihin valuvan orgaanisen aineksen määrän kasvu. Myös ilmastonmuutos vaikuttaa. Kohonneet lämpötilat ja lisääntyneet sateet kiihdyttävät orgaanisen aineksen huuhtoutumista vesistöihin.