Hyppää sisältöön

Puhemies Vehviläinen ei aio kutsua eduskuntaa koolle – perussuomalaiset haluaa eduskunnan lomilta puimaan EU-elvytyssopimusta

Pääministeri Marin pitää perussuomalaisten puheita perustuslain yli kävelystä kovina ja vaatii todisteita. Voit katsoa PS:n tiedotustilaisuuden jutun kuvaa klikkaamalla.

Ville Tavio
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä vaatii eduskuntaa keskeyttämään lomansa, jotta eduskunta pääsee keskustelemaan hallituksen hyväksymästä EU:n elvytyspaketista. Kuvassa ryhmäpuheenjohtaja Ville Tavio.

Perussuomalaiset vaatii eduskuntaa pikaisesti koolle käsittelemään hallituksen tiedonantoa Suomen EU-neuvottelutuloksesta.

Eduskunta on kesätauolla eli kansanedustajien pitäisi keskeyttää lomansa.

Puhemies Anu Vehviläinen (kesk.) kertoo kuitenkin tiedotteessa, että hän ei aio kutsua eduskuntaa koolle istuntotauon aikana. Vehviläisen mukaan asia ei vaadi juuri nyt kiireellisiä päätöksiä eduskunnalta.

– Pidän tärkeänä, että eduskunnan täysistunnossa eli suuressa salissa käsitellään kokonaisuutta syysistuntokauden käynnistyttyä, Vehviläinen kommentoi tiedotteessa.

Eduskunnan puhemies Anu Vehviläinen eduskunnan täysistunnossa Helsingissä 26. kesäkuuta. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

Perussuomalaisten mielestä asiaa pitäisi päästä käsittelemään istuntotauosta huolimatta.

– Päätös on mielestämme niin merkittävä, että se vaatii eduskunnan koolle kutsumista, perussuomalaisten eduskuntaryhmän puheenjohtaja Ville Tavio perusteli.

Tavion mukaan pääministeri Sanna Marin (sd.) on ylittänyt neuvotteluissa toimivaltuutensa perustuslakia rikkoen.

– Suomea viedään EU:ssa kuin litran mittaa, Tavio kuvaili.

Tavio sanoo, että pääministeri Marin on ohittanut perustuslakivaliokunnan (PeV) kesäkuussa antamat oikeudelliset reunaehdot ja toiminut kestämättömällä tavalla.

– Perustuslakivaliokunta on edellyttänyt EU:n uudesta suunnasta laajaa kansalaiskeskustelua. No bail out -säännön on katsottu aiemmin olleen vastoin EU:n sopimuksia. Se on myös vastoin Marinin omaa hallitusohjelmaa, Tavio totesi.

Säännön mukaan jokaisen jäsenvaltion on vastattava taloudestaan itse, ilman toisten jäsenvaltioiden apua.

Kun Tavio vaati eduskuntaa koolle käsittelemään EU-pakettia, Marin ehti Twitterissä muistuttaa eduskunnan päättävän itse kokoontumisestaan.

Tavion mukaan puolueen vaatima valtioneuvoston tiedonanto on hallituksen käsissä ja sitä kautta päästäisiin perussuomalaisten vaatimaan eduskuntakäsittelyyn EU-johtajien hyväksymästä kokonaisuudesta.

Tavion mukaan eduskunnan koolle kutsuminen voisi tapahtua muutamassa päivässä. Välikysymystä ei voida tehdä, jos eduskunta ei ole koolla.

Tavio: Tilanne vakava, tarvitaan eduskunnan kanta

Ryhmäjohtaja Tavion mukaan Euroopan unionista ollaan tekemässä entistä selvemmin tulonsiirtounioni, jossa taloutensa paremmin hoitaneet maat laitetaan maksumieheksi huonommin taloutensa hoitaneille.

EU on ottamassa näitä tulonsiirtoja varten ensimmäisen yhteisen velkansa ja perustamassa itselleen uuden verotusoikeuden, Tavio kertasi.

Tavion mielestä hallitus on asettanut Keski-Euroopan maiden ja niiden pankkien edun Suomen edun edelle. Tavio sanoo tilanteen olevan niin vakava, että eduskunnan on pystyttävä keskustelemaan ja antamaan kantansa neuvoteltuun EU-sopuun.

– Pääministeri ei saa valtiopäivien istuntotaukoa hyväksikäyttäen pyrkiä ohittamaan vallankäytössään eduskuntaa, joka on korkein päättävä elin, Tavio painotti.

Perussuomalaisten eduskuntaryhmä on pitänyt torstaina ylimääräisen kokouksen EU-sopimuksen vuoksi.

Marin: Kovia puheita, vaadin täsmennyksiä

Pääministeri Marin on puolustautunut perussuomalaisten syytöksiä vastaan Twitterissä.

Marin pitää puheita perustuslain yli kävelemisestä kovina ja vaatii täsmennyksiä, missä kohtaa hän olisi toiminut vastoin perustuslakia.

Hän sanoo pitäneensä Suomen kannan EU-asioissa muodostavan suuren valiokunnan puheenjohtajan Satu Hassin (vihr.) ajantasalla neuvotteluista.

Tynkkynen kannellut oikeuskanslerille Marinin toimista

Perussuomalaisten kansanedustaja Sebastian Tynkkynen kertoi tänään tehneensä kantelun oikeuskanslerille pääministeri Marinista.

Tynkkynen haluaa selvittää, onko Marin toiminut perustuslakivaliokunnan kannan vastaisesti hyväksyessään lainanoton EU:n elvytysrahastoa varten.

Pääministeri Marinista on tehty oikeuskanslerille ainakin 12 muutakin kantelua. Kanteluissa kyseenalaistetaan se, onko Marinilla ollut perustuslakivaliokunnan hyväksyntää neuvotella elvytyspaketista toteutuneen mukaista.

Oppositio on moittinut tiukin sanoin EU:n elvytysvälineestä ja monivuotisesta budjetista maanantaina saavutettua sopimusta ja vaatinut selvityksiä sovun yksityiskohdista.

Kokoomus on vaatinut tänään lisäselvitystä elvytyspaketin ehdollisuudesta ja Suomelle tärkeän oikeusvaltioperiaatteen kytkemisestä EU:n rahanjakoon. Puolueen eduskuntaryhmä on koolla perjantaina.

Korjaus klo 18.55 Tavio ei sanonut, että valtioneuvoston tehtävä olisi kutsua eduskunta koolle. Hänen mukaansa puolueen vaatiman valtioneuvoston tiedonannon antaminen on hallituksen käsissä ja tätä puolue toivoi Marinin hallitukselta.

Aiheesta voi keskustella perjantai-iltaan klo 23 asti.

Lue lisää: