1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. mansikka

Keskipohjalaisesta mansikkasadosta tulossa kohtuullinen

Mansikkatiloilla toivotaan poutaista,

Keskipohjalaisilta marjatiloilta vakuutetaan, että paikallista mansikkaa riittää myyntiin ainakin elokuun alkupäiviin saakka. Kuva: Johanna Lindholm/Yle

Reilut puolet keskipohjalaisen mansikan pääsadosta on tähän mennessä poimittu. Paikallisilla marjatiloilla kiivain poimintajakso alkoi parisen viikkoa sitten. Satokausi jatkuu tällä tietoa elokuun alkupäiviin saakka, joten paikallista mansikkaa on vielä hyvin saatavilla.

Tämän hetken arvion mukaan sadosta tulee kohtuullinen, mutta seuraavan kahden viikon sää vaikuttaa siihen ratkaisevasti. Pitkät sadejaksot ja rajut kuurot voivat tuhota marjaa. Mansikan kannalta parasta olisi hieman viileämpi, mutta poutainen ja tuulinen sää. Kokkolalaisen Brandtin mansikkatilan emäntä Sonja Junttila tietää tarkkaan millaista säätä mansikat kaipaavat.

– Meillä on isot puskat eivätkä ne olet päässeet alta tuulettumaan, koska heinäkuussa on tuullut todella vähän. Sen takia on vaara, että sinne alkaa hometta tulla. Nyt pitäisi tuulla oikein kovaa eikä vettä tarvitsisi tulla. Liian lämmintäkään ei saisi olla, jotta kaikki marjat eivät kypsy samaan aikaan. Sellainen 17-18 astetta olisi sopiva lämpötila.

Tiistain rajuimmat sadekuurot olivat varsin paikallisia ja ne vaikuttivat mansikkatiloihin vaihtelevasti. Brandtin tilalla sadetta tuli vuorokaudessa 35 milliä, kun taas Marinkaisissa sijaitsevalla Hauhtosen tilalla sademäärä jäi kymmeneen millimetriin.