Arvopyöriä on varastettu paljon Pietarsaaren seudulla tänä kesänä

Tänä vuonna pyörävarkaat ovat etsineet TREK-merkkisiä pyöriä.

Polkupyörävarkaus
Polkupyörä lukittuna
Hanna Lumme / Yle

Pietarsaaren seudulla on tänä kesänä varastettu erityisen paljon arvopyöriä, joiden ostohinta on noin tuhat euroa.

Touko-heinäkuussa on ilmoitettu varastetuksi 24 pääasiassa TREK-merkkistä pyörää. Viime vuonna merkkivaihtelu oli suurempaa, mutta kadonneiden pyörien määrä oli suurin piirtein sama.

Poliisi varoittaa, että varkaat ovat käyneet jopa yksityisillä pihoilla hakemassa haluamansa pyörät. Kun pyörä jätetään jonnekin julkisella paikalla, sivukuja ei ole paras vaihtoehto, mutta valaistu ja vilkaskulkuinen paikka on sellainen.

Ajokit pitäisikin lukita, mieluummin usealla lukolla ja kiinteään rakenteeseen: runko ja takarengas kiinteään rakenteeseen ja eturengas kaapelilukolla runkoon. Myös tuntomerkit, esimerkiksi valokuva ja rungonnumero, on hyvä pitää tallessa. Etsimistä auttavat myös merkki, malli ja erityistuntomerkit.

Poliisi lisää vielä, että varkaat pyrkivät myymään varastetun tavaran eteenpäin ja varastetun pyörän ostajaa saatetaan epäillä kätkemisrikoksesta. Jos pyörä löytyy, se palautetaan alkuperäiselle omistajalle. Pyörän päätymistä lopulta oikealle omistajalle helpottaa rikosilmoituksen tekeminen.