Suomi palauttaa rajatarkastukset Sveitsin, Slovenian ja Itävallan rajoille, Japanista ja Etelä-Koreasta pääsee Suomeen taas ilman karanteenia

Monista EU:n ulkopuolisista maista pääsee taas matkustamaan Suomeen vapaasti.

Italialaisia turisteja Lappeenrannassa. Italiasta Suomeen pääsee ilman karanteenia. Kuva: Mikko Savolainen / Yle

Hallitus on päättänyt muuttaa matkustusrajoituksia. Rajatarkastukset palautetaan Itävaltaan, Sloveniaan ja Sveitsiin. Tämä tarkoittaa, että näistä maista Suomeen saapuville suositellaan kahden viikon omaehtoista karanteenia.

Itävallassa, Sloveniassa ja Sveitsissä koronavirustartuntojen määrät ovat taas kääntyneet nousuun. Rajoitukset astuvat voimaan maanantaina 27. heinäkuuta.

Sisärajavalvontaa jatketaan yhä Suomen ja Espanjan, Luxemburgin, Portugalin, Puolan, Ranskan, Ruotsin ja Tšekin välisessä liikenteessä.

Rajoitukset eivät koske huvialusliikennettä. Veneellä voi tulla Suomeen kaikista Schengen-maista.

Myös EU:sta eronnut Britannia pysyy "punaisella listalla".

Suomen linja on, että rajoituksista voidaan luopua, jos koronavirustapauksia on löytynyt alle kahdeksan 100 000 ihmistä kohden edellisen 14 päivän aikana.

Sisärajavalvontaa on poistettu jo aiemmin Suomen ja Norjan, Tanskan, Islannin, Viron, Latvian, Liettuan, Alankomaiden, Belgian, Italian, Kreikan, Liechtensteinin, Maltan, Saksan, Slovakian ja Unkarin väliltä. Näistä maista voi siis Suomeen tulla yhä vapaasti.

Kuva: Otso Ritonummi / Yle

Muutoksia myös EU:n ulkopuolisille maille

Jo aiemmin Suomi avasi ovet työmatkaliikenteelle Etelä-Koreasta, Georgiasta, Japanista, Kiinasta, Ruandasta, Thaimaasta, Tunisiasta, Uruguaysta ja Uudesta-Seelannista.

Nyt näistä maista voi matkustaa Suomeen ilman rajoituksia.

Algerian ja Australian ulkorajaliikenteen rajoituksia lievennettiin 13.7, mutta viimeisimmän epidemiologisen arvion perusteella maat eivät enää täytä hallituksen asettamaa kriteeriä. Algerian ja Australian ulkorajaliikenteen rajoituksia tiukennetaan siksi uudelleen.

Ulkorajaliikenteen rajoitukset on poistettu jo aiemmin Suomen ja Andorran, Kyproksen, Irlannin, San Marinon sekä Vatikaanin välisestä liikenteestä.

Juttua täydennetty 24.7 kello 10.40: Lisätty Algerian ja Australian tiedot.

Aiheesta voi keskustella perjantaihin kello 23 asti.

Lisää aiheesta: