1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koronavirus

Maailmalla käydään jo kauppaa lupaavista koronarokotteista – Suomi ei ole tehnyt päätöstä mistään rokotteesta

Suomi on käynyt neuvotteluja liittymisestä neljän maan allianssiin, joka yrittää saada Oxfordin yliopiston ja Astra Zenecan kehittelemää rokotetta.

Maailmalla on kehitteillä ainakin 165 eri rokotetta suojaamaan koronavirukselta. Yhtä näistä tutkittiin amsterdamilaisessa laboratoriossa toukokuussa. Kuva: Koen Van Weel / AFP

Maailmalta on kantautunut tällä viikolla lupaavia uutisia koronarokotteen kehittämisestä.

Britanniassa Oxfordin yliopiston ja lääkeyhtiö Astra Zenecan kehittämällä rokotteella onnistuttiin luomaan koehenkilöille toivottua immuunivastetta ilman suurempia haittavaikutuksia.

Kokeeseen osallistui 1 000 ihmistä, ja seuraavaksi rokotteen tehoa testataan laajemmalla 30 000 hengen ihmisjoukolla.

Vasta näiden tehotutkimusten jälkeen saadaan varmuutta sille, onko rokote todella tehokas ja turvallinen.

Vaikka rokote on keskeneräinen, monet maat ovat jo hankkimassa sitä.

Rokoterahat ovat suuria: Yhdysvallat teki heinäkuun alussa 1,6 miljardin dollarin sopimuksen rokotevalmistaja Novavaxin kanssa 100 miljoonasta rokoteannoksesta. Kuva: Andrew Caballero-Reynolds / AFP

Neljän EU-maan allianssi, johon kuuluvat Saksa, Ranska, Italia ja Hollanti, teki kesäkuussa 400 miljoonan annoksen ostosopimuksen tästä rokotteesta. Myös Iso-Britannia on varannut rokotetta itselleen 100 miljoonaa kappaletta.

Suomi on käynyt neuvotteluja allianssiin liittymisestä, mutta mitään päätöksiä ei sosiaali- ja terveysministeriön kansliapäällikön Kirsi Varhilan mukaan ole tehty.

– [Selvitykset ovat] hyvin akuutissa vaiheessa, varsinkin kun melko lupaavia tuloksia on tullut rokotetestauksista, Varhila kertoo.

Suomi haluaa pitää kaikki ovet avoinna.

– Tämän neljän ryhmän kautta olisimme mukana Oxfordin hankintasysteemissä. Samaan hengenvetoon täytyy sanoa, että maailmassa on tällä hetkellä 30 merkittävää tutkimusta, jotka ovat jo siinä vaiheessa, että tehdään ihmiskokeita.

Suomi budjetoinut 110 miljoonaa euroa rokotteeseen

Päätöstä rokotteiden hankkimisesta vaikeuttaa se, että niiden kehitystyö on kesken.

Rokotetta voidaan tarvita kaksi annosta, mikä tuplaisi hankintamäärän, vaikeuttaisi saantia ja nostaisi hintaa. Takaraivossa on myös muisto taannoisesta sikainfluenssarokotteesta ja sen yhteydestä narkolepsiaan.

– Meille on tärkeää, että rokote on ensinnäkin turvallinen ja myös tehokas. Ja etteivät sen sivuvaikutukset tuo mukanaan uusia ongelmia, Varhila kertoo.

Suomi ei ole lähtenyt keulimaan rokotehankinnoissa. Kansliapäällikkö Kirsi Varhilan mukaan neuvotteluja kuitenkin käydään. Kuva: Silja Viitala / Yle

Rahasummat rokotehankintojen ympärillä ovat suuria. Yhdysvallat ilmoitti (siirryt toiseen palveluun) eilen sijoittavansa lähes kaksi miljardia dollaria lääkejätti Pfizerin ja saksalaisen BioNTechin rokotekehitykseen.

Suomella on toistaiseksi varattuna hankintoihin 110 miljoonaa euroa, kun kilpailu rokotteista alkaa.

Mihin nämä rahat riittävät?

– Sitä emme vielä tiedä. Uskon ja luotan siihen, että tilanteessa, jossa olemme aidosti maksamassa rokotteesta ja hinta on kalliimpi, siihen varmasti löytyy varoja, Varhila kertoo.

Lue myös:

Toiveet koronarokotteen onnistumisesta vahvistuvat, mutta rokotteen valmistuminen ei lopeta odottamista – kuka saa etusijan rokotusjonossa?