Nuoret ja työssäkäyvät eivät ehdi toreille, joten miksi aukioloja ei muuteta? – Torivalvoja: "Näin on aina tehty ja sitä on paha muuttaa"

Torikauppa elää yhä maatalousyhteiskunnan aikatauluissa. Nykypäivän kaupunkilainen ei siksi aina ehdi torille, vaikka halua löytyykin.

"Tori on jo kiinni, kun me pääsemme vapaalle"
"Tori on jo kiinni, kun me pääsemme vapaalle"

Lasten kanssa huvittaisi lähteä torille mansikkakaupoille, mutta aika loppuu lauantaina aina kesken. Töiden jälkeen haluaisi hakea tuoretta kalaa ja uusia perunoita, mutta tori onkin jo pakattu kasaan.

Tuntuuko tutulta?

Torien aukioloista on väännetty ja keskusteltu useita vuosia. Vaikka suomalaiset nukkuvat tutkimusten mukaan entistä myöhempään ja ovat hereillä pidempään, torit menevät eri puolilla maata jo ennen iltapäivää kiinni.

Poikkeuksiakin löytyy ja iltatoreja on kokeiltu eri puolilla maata Kouvolasta Helsinkiin.

Silti esimerkiksi Tampereen pääkauppatori, Tammelantori, sulkeutuu jo kello 14 aikaan.

Syitä tähän ei enää ole. Tampereella torisiivouksen aikataulut on siirretty iltaan ja toria saisi pitää auki myös sunnuntaisin.

Torivalvoja Janne Saksala toivoisi, että myös nuoret, lapsiperheet ja työssäkävijät saataisiin toreille.

– Aikataulut perustuvat tottumukseen. Näin on aina tehty ja sitä on paha muuttaa, Saksala sanoo.

Tamperelaiset Maija Metso ja Hanna-Riikka Saarinen käyvät torikahveilla aina kuin vain ehtivät, eli liian harvoin. Kuva: Marko Melto / Yle

Kauppias Mauno Laihonen kertoo, että ihmisten elämäntavan muutoksen näkee jo torillakin. Aamuruuhkat ovat hälvenneet ja suuri osa saapuu kaupoille vasta kello kymmenen aikaan.

– Silti niin moni saapuu paikalle aamukahdeksalta, että toki heitäkin on palveltava, Laihonen toteaa.

Tammelantorilla Tampereella on riittänyt ihmisvilinää pitkin heinäkuuta. Laihosen mukaan koronakesä on saanut ihmiset liikkeelle myös toreilla.

Kun nuorilla perheellisillä ja työssäkäyvillä viimein olisi rahaa, aika tuleekin vastaan. Esimerkiksi Tampereella torilta löytyi arkipäivän tohinassa vain neljä alle keski-ikäistä asiakasta.

Tamperelaiset Maija Metso ja Hanna-Riikka Saarinen toteavat, että sunnuntai sopisi toripäiväksi oikein hyvin.

– Jotta nuoret ja nuoret aikuiset saadaan toreille asiakkaiksi, aikatauluille pitää tehdä jotakin. Ei tänne vain ehdi töiden jälkeen mitenkään, Saarinen sanoo.

Torivalvoja Saksala uskoo, että jos kauppiaskunta nuorentuisi, myös aikataulut muuttuisivat.

– Torimyynti vain on todella rankka ala eikä nuoria tulijoita oikein ole, Saksala kuvaa.

19-vuotias mansikanmyyjä Thao Mi Rintala on pistänyt merkille, että arkisin torilla käy asiakkaina etenkin vanhempaa väkeä. Lauantait täyttyvät lapsiperheistä. Kuva: Marko Melto / Yle

19-vuotias mansikanmyyjä Thao Mi Rintala uskoo, että sunnuntainen toripäivä toisi myös omanikäiset torille.

– Olisi hienoa, jos toreista tulisi myös nuorille luontainen ajanviettopaikka, jossa olla yhdessä. Niin hekin oppisivat toriasiakkaiksi, Rintala sanoo.

Kun kauppojen aukioloajat vapautuivat vuonna 2015, Kaupanliitto uskoi vakaasti, ettei aikatauluihin tule suuria muutoksia. Nyt suuri osa esimerkiksi vuorotyöläisistä kiittelee öisinkin palvelevia kauppoja.

Asiakkaat pitää siis totuttaa uuteen aukioloaikaan.

Nyt monet torit mainostavat olevansa iltaan saakka auki, vaikka myyjiä ei olekaan paikalla enää iltapäivällä.

– Torit ovat auki, mutta myyntipisteet eivät. Se voi aiheuttaa sekaannusta, Saksala toteaa.

Pitäisikö torikaupan alkaa ja loppua arkisin nykyistä myöhemmin? Olisiko sunnuntai hyvä toripäivä? Voit keskustella aiheesta perjantaihin kello 23 saakka.