1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. matkailu

"Se on rikkana rokassa, että päästään eteenpäin" Yliniemen hotelliketjulle maksimimäärä kriisitukea valtiolta

Lappilaisen Pertti Yliniemen perheen konsernit Lapland Hotels ja Lapland Ski Resorts ovat saaneet yhteensä lähes 700 000 valtion myöntämää kustannustukea.

Lapland Hotels on yksi harvoista yrityksistä, joka on saanut valtiolta maksimimäärän kustannustukea Kuva: Marjukka Talvitie / Yle

Lapland Hotels on yksi harvoista yrityksistä, joka on tähän mennessä saanut valtiolta tuen maksimimäärän, 500 000 euroa. Täyden tuen on tähän mennessä saanut myös muun muassa H&M Hennes & Mauritz Oy.

Hiihtokeskustoimintoja pyörittävä Lapland Ski Resorts sai tukea yhteensä vajaat 200 000 euroa.

Lisäksi saman perheen hallinnoimiin yrityksiin kuuluva Lapland Snowman sai tukea noin 11 743 euroa.

Muista toimijoista muoniolainen Harriniva sai 314 599 euroa. Yli 100 000 euron tuen sai myös torniolainen teollisuuden huoltopalveluja tuottava Tortmets. Tähän mennessä tukea on hakenut ja saanut kymmenet (siirryt toiseen palveluun) lappilaisyritykset.

Paikkaa tappioita

Lapland Hotelsin toimitusjohtajan Ari Vuorentaustan mukaan valtion kustannustuki auttaa pieneltä osin paikkamaan niitä tappioita, joita hotelliketjulle on tullut koronan vuoksi.

Lapland Hotels on kesäkuun loppuun mennessä menettänyt tänä vuonna liikevaihdostaan 17-18 miljoonaa euroa ja tulosvaikutus on ollut 7-8 miljoonaa euroa negatiivinen.

Lapland Hotelsin toimitusjohtaja Ari Vuorentausta Kuva: Raimo Torikka/Yle

– Kustannustuki on rikkana rokassa, että päästään eteenpäin. Tässä kokonaisuudessa se on kohtuullisen pieni rahasumma, vaikka merkittävä summa onkin, sanoo Ari Vuorentausta.

Yritysten kiinteisiin kustannuksiin, kuten vuokriin tai sähkömaksuihin tarkoitettua kustannustukea voi hakea elokuun loppuun (siirryt toiseen palveluun) saakka. Sitä ei tarvitse maksaa takaisin.

Verohelpotus tukia tehokkaampi

Vuorentausta uskoo, että hotelliketju selviää pandemian aiheuttamasta matkailun romahduksesta. Yritys on muun muassa siirtänyt lainanlyhennysiä ja vuokranmaksua ja hakenut Finnveran takaamaa lainaa.

– Lähikuukaudet, seuraava vuosi, on vaikeaa aikaa. Sinällään uskon Lapin matkailuun ja pitkällä aikavälillä tämä voi jopa vahvistaa meidän markkina-asemaa.

Ari Vuorentaustan näkemyksen mukaan arvonlisäveron alennus määräaikaisena olisi tehokkain ja tasapuolisin tapa auttaa yrityksiä.

– Se oikeasti vahvistaisi koronasta kärsivien yritysten tilannetta. Sitä oikeasti tarvittaisiin, sillä tukisummat ovat oikeasti pieniä suhteessa vahinkoihin, mitä tästä tilanteesta on elinkeinoelämälle aiheutunut.