Ayan Nieminen, 23, tekee ekologista ja yksilöllistä kierrätysmuotia, jolle on kysyntää – ”Haluan tukea kestäviä valintoja”

Niemisen Make Turku Capital Again -tekstillä tuunatut kirpputorituotteet menevät hetkessä kaupaksi.

Turkulaisyritys Päivitetyt antaa uuden mahdollisuuden vanhoille vaatteille
Turkulaisyritys Päivitetyt antaa uuden mahdollisuuden vanhoille vaatteille

Turkulainen Ayan Nieminen, 23, löysi viime kesänä isovanhempiensa luota sattumalta askarteluun tarkoitettuja puukirjaimia.

Ruisrockiin lähtöä tehnyt Nieminen innostui tuunaamaan poolopaitansa siten, että hän liimasi siihen kirjaimista tekstin ”Make Turku Capital Again”.

Teksti iski entisessä pääkaupungissa juhlineisiin festivaalikävijöihin: paidasta tuli heti hitti.

– Minulta kysyttiin Ruisrockissa monta kertaa, että missä paitoja myydään. Ryhdyin tekemään ja myymään niitä ensin sosiaalisen median kautta, ja alkuvuonna laajensin toimintaa perustamalla Päivitetyt-yrityksen ja nettisivut, Nieminen kertoo.

Ayan Niemisen itse tuunaama paita sai Ruisrockissa niin paljon huomiota, että hän keksi myydä Make Turku Capital Again -vaatteita muillekin. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Kierrätysidea ilmastoahdistuksesta

Ensin Niemisen oli tarkoitus tilata sata t-paitaa ja painattaa huomiota saaanut slogan niihin.

Idea kääntyi kuitenkin päälaelleen yhden vaateteollisuudesta kertovan dokumentin jälkeen.

– Kauhistuin kuullessani, että yhden puuvillapaidan valmistamiseen käytetään jopa 2 700 litraa vettä. Peruin tekemäni tarjouspyynnön uusista paidoista siltä istumalta ja suuntasin kirpparille.

Nieminen haluaa harjoittaa yritystoimintaa arvojensa mukaan.

– Kaikki myytävät vaatteet ovat kierrätettyjä, ja teksti brodeerataan pidemmän kestävyyden takaamiseksi. Menetelmä on tuplasti kalliimpaa kuin painattaminen, mutta haluan tukea kestäviä valintoja, Nieminen perustelee.

Kirpputoreille löytöjen perässä

Käytettynä ostaminen ja kierrättäminen takaa Päivitetyt-yrityksen liiketoiminnassa sen, että jokainen myytävä tuote on ainutlaatuinen.

Kirpputoreilla käyminen on Niemiselle muutenkin arkipäivää, sillä hän on päättänyt olla ostamatta itselleen tänä vuonna yhtään uutta vaatetta.

Jatkossa Make Turku Capital Again -tekstin saa myös omaan vaatteeseen.

– Suosituimpia tuotteita ovat ihan tavalliset valkoiset ja mustat t-paidat. Niitä löytyy kuitenkin aika harvoin kirppareilta, joten jatkossa voi tuoda vaatteen tuunattavaksi oman kaapin perältä, Nieminen sanoo.

Päivitetyt-yritys huolehtii vastuullisten valintojen toteutumisesta liiketoiminnassaan. Kuva: Saana Sjöblom-Hasselblatt / Yle

Ekologisuutta ja turkulaisuutta

Make Turku Capital Again -vaatteet myydään erissä aina tarkalleen kello 18.12, koska Turku lakkasi olemasta Suomen pääkaupunki vuonna 1812.

Nieminen pitää kotikaupunkinsa edustamisesta brändin kautta, mutta ei ole ajamassa sloganin sanomaa eteenpäin.

– En toivo oikeasti Turun palauttamista pääkaupungiksi, mutta aihe on hauska ja herättää mukavasti kiinnostusta, Nieminen naurahtaa.