Ihmiset hakeutuvat aiempaa enemmän koronatesteihin Pohjois-Savossa – KYS: Ei uusia tapauksia yli kuukauteen

Hengitystieoireista kärsivät ovat hakeutuneet koronatesteihin alkukesää tiheämmin.

Kuopion yliopistollinen sairaala
Kuopion yliopistollinen sairaala.
Matti Myller / Yle

Tehtyjen koronatestien määrä on kasvanut selvästi Pohjois-Savon alueella viime päivinä. Esimerkiksi keskiviikkona otettiin 196 näytettä koronan varalta, kun edellisviikkoina tahti on ollut 100–150 testiä päivässä.

Testimäärän kasvu ei kuitenkaan itsessään ole huolestuttava merkki koronatilanteen kannalta, sanoo Kuopion yliopistollisen sairaalan infektioylilääkäri Irma Koivula.

– Se tarkoittaa todennäköisesti, että erilaisia flunssatautioireita ja allergioita on alkanut ilmaantua. Näiden oireet voisivat sopia myös koronaan, joten ihmiset ovat toimineet aivan oikein ja hakeutuneet testeihin myös lievien oireiden ilmaantuessa.

Koivulan mukaan olisi hyvä, että mahdolliset uudet tartunnat saataisiin selville mahdollisimman nopeasti, jolloin myös tartuntaketjujen kartoitus voisi alkaa tuoreeltaan.

– Jos kuitenkin vertaamme valtakunnallisesti eri sairaanhoitopiirejä, Pohjois-Savon sairaanhoitopiirissä testataan vähemmän kuin muissa sairaanhoitopiireissä, kun määrä suhteutetaan väestöön. Testimäärää on vara kasvattaa edelleen.

Uusia koronatapauksia ei ole testeissä löytynyt yli kuukauteen maakunnan alueella. THL:n verkkosivujen koronakartalle Pohjois-Savon kohdalle kirjatut tapaukset eivät Koivulan mukaan ole uusia todettuja tartuntoja, vaan kyseessä voi olla esimerkiksi kirjausvirhe.