1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. koulutus

Kajaanissa koulutetaan jatkossa sosionomeja ja Oulun yliopistossa psykologeja – Kainuussa on tarvetta molemmille

Kajaanin ammattikorkeakoulussa alkaa sosionomien pysyvä koulutus, joka avaa myös tutkimus- ja kehitysnäkymiä.

Kainuussa on pula etenkin koulupsykologeista. Kuvituskuva. Kuva: Laura Hyyti / Yle

Kainuun psykologipulaan toivotaan helpotusta Oulun yliopistossa alkavasta koulutuksesta. Valtioneuvosto on päättänyt lisätä Oulun yliopistolle psykologian koulutusalalta psykologian kandidaatin, psykologian maisterin, filosofian maisterin, psykologian lisensiaatin ja psykologian tohtorin koulutusvastuun.

Alustavan suunnitelman mukaan koulutus alkaisi jo syksyllä 2021 ja opiskelijoita koulutukseen valittaisiin ensimmäisenä vuonna 40.

Tällä hetkellä Kainuun sotessa on puolenkymmentä psykologin paikkaa täyttämättä.

– Suurin tarve on Suomussalmelle ja Kuhmoon koulupuolelle ja psykiatrialle. Kajaaniin on saatu vakituisiin toimiin kohtuullisesti psykologeja, mutta sijaisuuksiin vaihtelevasti, kertoo terveysjohtaja Kristiina Kananen.

Lisäksi Kajaanin ammattikorkeakoulu sai luvan aloittaa sosionomien pysyvän koulutuksen. Tavoitteena on, että ensimmäinen 40 opiskelijan ryhmä aloittaa syksyllä 2021. Ylempi ammattikorkeakoulututkinto- koulutus on tarkoitus käynnistää 2024.

– Uusi koulutusvastuu ei mahdollista ainoastaan kouluttaa uusia sosionomeja, vaan myös aikaisemman koulutuksen päivittämisen korkeakoulututkinnoksi sekä tutkimus- ja kehitysyhteistyön tiivistämisen esimerkiksi Kainuun soten kanssa, sanoo rehtori Matti Sarén.

Ammattikorkeakoulussa nähdään, että sosionomeille on kasvava tarve väestön ikääntyessä ja osaajien eläköityessä. Terveysjohtaja Kananen pitää koulutusta Kajaaniin tervetulleena.

– Sosionomien vakituisiin toimiin on saatu hyvin tulijoita, mutta sijaisten saanti vaihtelee. Lisäksi hakijamäärät ovat jonkin verran vähentyneet aiemmasta.

Haluatko tietää, mitä kotiseudullasi tapahtuu? Tilaa Läheltä-niminen uutiskirjeemme (siirryt toiseen palveluun)sähköpostiisi.

Onhan sinulla jo puhelimessasi Ylen Uutisvahti? Lataa se tästä! (siirryt toiseen palveluun)