Venäläisten pois jääminen ei romauttanut vähittäiskauppaa Etelä-Karjalassa – K-ryhmän myynti vahvassa kasvussa alkuvuonna

Lisääntynyt kotimainen kysyntä on korvannut venläisten ostoja Etelä-karjalassa.

Lappeenranta
ostoskärryissä ruokaa kaupan hyllyjen välissä
Kotimainen kysyntä enemmän kuin korvasi venäläisten ostokset K-ryhmän kaupoissa.Yle / Kalevi Rytkölä

K-ryhmän myynti on ollut vahvassa kasvussa Etelä-Karjalassa alkuvuoden aikana viime vuoden samaan aikaan verrattuna.

Kokonaismyynti kasvoi 9,6 prosentia tammi-kesäkuun aikana ja oli 117 miljoonaa euroa. Päivittäistavarakaupan myynti kasvoi 6,1 prosenttia ja oli 80,9 miljoonaa euroa. Rakentamisen ja talotekniikan kauppa kasvoi 6,5 prosenttia ja nousi 28 miljoonaan euroon.

Suomalaiset korvasivat venäläiset

Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmasen mukaan kotimainen kysyntä on korvannut hyvin rajan sulkeutumisen vuoksi pois jäänyttä venäläisten ostovoimaa Etelä-Karjalassa.

Koronaepidemia muutti suomalaisten ostokäyttäytymistä.

– Esimerkiksi ruokakaupan puolella se on tarkoittanut sitä, että kotona on ruokailtu enemmän ja ostokset ovat olleet suurempia, Kuosmanen sanoo.

Sama koskee myös rautakauppaa.

– Kotona vietetty aika on näkynyt lisääntyneenä kysyntänä myös rakentamisen ja talotekniikan puolella, Keskon Itä-Suomen aluejohtaja Jari Kuosmanen sanoo.

Kaikkein eniten K-ryhmällä kasvoi kuitenkin automyynti, jossa kasvua tuli yli 80 prosenttia. Autoja K-ryhmä myi maakunnassa 8,4 miljoonan euron arvosta alkuvuonna.