Yhdysvaltain ulkoministeri antoi tukea Baltian maille: "Vastustamme Venäjän yrityksiä kirjoittaa historiaa uudelleen"

Venäjän presidentti Putin sanoo, että Baltian maat liittyivät Neuvostoliittoon omasta tahdostaan.

Baltia
Mike Pompeo
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike PompeoBrendan Smialowski / AFP

Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo on antanut tukea Baltian maille niiden torjuessa Venäjän yrityksiä vääristellä historiallisia tapahtumankulkuja mieleisekseen.

Venäjän presidentti Vladimir Putin väitti kesäkuussa, että Baltian maat olisivat itse suostuneet maiden liittämiseen osaksi Neuvostoliittoa vuonna 1940. Putinin mukaan asiasta oli sovittu vaaleilla valitun johdon kanssa.

– Vastustamme vankasti Venäjän yrityksiä kirjoittaa historia uudelleen sen pyrkiessä oikeuttamaan Baltian maiden miehitystä ja liittämistä Neuvostoliittoon vuonna 1940, Pompeo totesi yhteislausunnossa Viron, Latvian ja Liettuan ulkoministerien kanssa.

Yhteislausunto annettiin merkkipäivänä: torstaina tuli kuluneeksi 80 vuotta siitä, kun Yhdysvaltain silloinen ulkoministeri Sumner Welles tuomitsi Neuvostoliiton miehityksen Baltiassa.

Virolaiset ja neuvostoliittolaiset sotilaat tervehtivät toisiaan vuonna 1939.
Virolaisia ja neuvostosotilaita maiden rajalla syksyllä 1939. Tuolloin Viro taipui antamaan Neuvostoliitolle sotilastukikohtia.AOP

Euroopan unioni ja sotilasliitto Nato ovat tuominneet Venäjän disinformaatiokampanjat. Tammikuussa EU-komissio painotti, ettei se hyväksy Venäjän yrityksiä vääristellä historiallisia tosiasioita.

Viro, Latvia ja Liettua liittyivät muodollisesti Neuvostoliittoon kesällä 1940. Neuvostoliitto oli kuitenkin sitä ennen miehittänyt kaikki kolme maata ja vaihdattanut niiden johdon vaaleissa, joihin saivat osallistua vain Neuvostoliiton hyväksymät ehdokkaat.

Arkistokuva virolaisten, latvialaisten ja liettualaisten muodostamasta ihmisketjusta 23. elokuuta 1989.
Virolaiset, latvialaiset ja liettualaiset vaativat ihmisketjulla neuvostomiehityksen lopettamista elokuussa 1989.EPA

Seuraavana vuonna Baltian maat valtasi Saksa, ja vuonna 1944 jälleen Neuvostoliitto. Viro, Latvia ja Liettua itsenäistyivät uudelleen Neuvostoliiton hajotessa vuonna 1991.

Lue myös:

Toinen maailmansota ei lopu koskaan – Historiakamppailut jatkuvat 75 vuotta sodan jälkeen

Viro hermostui Venäjän voitonjuhlista – provokaatio, sanoo ulkoministeri Reinsalu

Lähteet: Reuters