Selkkaus Syyrian ilmatilassa: Iranilaisen matkustajakoneen kapteeni kertoo joutuneensa väistämään Yhdysvaltain hävittäjiä

Yhdysvaltain viranomaiset vahvistavat tapahtuneen, mutta korostavat, että koneet olivat turvallisella etäisyydellä toisistaan.

Iran
Iranilaisen Mahan Airin kone kuvattuna Dubaissa helmikuussa 2020.
Iranilaisen Mahan Airin kone kuvattuna Dubaissa helmikuussa 2020. ALI HAIDER/ EPA

Iranilaisen matkustajakoneen lentäjä kertoo joutuneensa tekemään nopean väistöliikkeen, kun kaksi Yhdysvaltain hävittäjää lähestyi konetta Syyrian ilmatilassa. Asiasta kertoo Iranin valtiollinen uutistoimisto Irib.

Uutistoimiston mukaan useita matkustajia loukkaantui tilanteessa. Yhdysvaltain viranomaiset vahvistavat, että USA:n F-15-hävittäjä lensi näköetäisyydellä iranilaiskoneesta, mutta että etäisyys koneeseen on ollut turvallinen.

Iranilaislentäjä kertoo ottaneensa yhteyttä konetta lähestyviin hävittäjiin varoittaakseen näitä tulemasta liian lähelle. Lentäjä kertoi, että hävittäjät tunnistautuivat yhdysvaltalaisiksi. Lentäjän mukaan hänen piti muuttaa nopeasti lentokorkeutta välttääkseen yhteentörmäyksen.

Iranilaisen Mahan Airin matkustajakone oli matkalla Teheranista Libanonin Beirutiin. Yhtiö on Yhdysvaltain pakotelistalla. Yhdysvallat on syyttänyt jo useiden vuosien ajan Irania siitä, että se käyttää siviilikoneita kuljettaakseen sotatarvikkeita ja aseita Syyriaan sekä muualle.

Irib-uutistoimisto on julkaissut (siirryt toiseen palveluun) sivuillaan videon, jonka väitetään olevan kuvattu Mahan Airin matkustajakoneesta. Ikkunasta kuvatulla videolla näkyy hävittäjä lentämässä taivaalla. Videosta ei kuitenkaan näy selvästi, miten lähellä hävittäjä käy matkustajakonetta. Lisäksi videolla yksi kasvoistaan verta vuotava matkustaja kertoo lyöneensä päänsä kattoon, kun kone muutti äkisti lentokorkeuttaan.

Kone pääsi myöhemmin laskeutumaan turvallisesti Libanonin Beirutiin, kertovat lähteet lentokentältä uutistoimisto Reutersille. Lähteiden mukaan loukkaantuneiden matkustajien vammat olivat vähäisiä.

Iranin ulkoministerin tiedottaja kertoo maan ryhtyvän välittömästi oikeudellisiin ja poliittisiin vastatoimiin selkkauksen johdosta.

Lue myös:

Raportti: Iran tekee tiedettyä suurempia asekuljetuksia siviilikoneilla Syyriaan (2012)

Lähteet: Reuters