1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. linja-autoliikenne

Syksyn ostoliikenteen käynnistyminen tuo pientä helpotusta bussifirmoille

Linja-autoalan toipuminen koronaiskusta kestää pitkään. Tilausliikenteessä paluu lähelle normaalia kestää hyvässäkin tapauksessa ainakin ensi kevääseen.

linja-autoliikenne
Matkustajia HSL:n bussissa Espoossa.
Korona leikkasi rajusti linja-autoliikenteen yhteyksiä ja vei asiakkaat.Henrietta Hassinen / Yle

Koronan rajusti kurittamassa linja-autoliikenteessä näkyy pieniä elpymisen merkkejä. Esimerkiksi Linja-autoliikenne O. A. Aho Oy aloittaa elokuun alussa uudelleen pikavuoron Kokkolan ja Tampereen välillä. Reittiä ajetaan kahdesti viikossa. Pikavuron pysähdyspaikkoina ovat muun muassa Kaustinen ja Veteli.

Myös ostoliikenteen kuten koulukuljetusten alkaminen elokuussa helpottaa linja-autoalaa.

Toisaalta tilausajojen ei uskota käynnistyvän isommin vielä syksynkään aikana. Mikäli koronan toista isoa aaltoa ei Suomeen tule ja tilanne pysyy hallinssa, syys-lokakuulle tilausajoja saattaa tullla jo vähän enemmän. Dahl-Linjaliikenne Oy:n toimitusjohtaja Jonas Dahlin mukaan paluu niin sanottuun normaaliin tapahtunee vasta ensi keväänä.

– Meidän pitää saada jotenkin matkustaminen taas turvalliseksi. Nyt varsinkin ikäihmiset eivät uskalla matkustaa, mikä on varmasti ihan hyväkin. Monet eläkeläisryhmät ovat olleet yhteydessä ja he ovat kertoneet yrittäneensä saada matkaporukkaa kasaan, mutta eivät ole siinä onnistuneet.

Lue seuraavaksi